Decizia a fost luată în unanimitate la cererea premierului Benjamin Netanyahu, care confirmase anterior în cursul zilei intenţia de a înfiinţa o colonie pentru foştii locuitori ai coloniei Amona, demolată de autorităţi în luna februarie în urma unei decizii a justiţiei israeliene.

'Am promis că vom crea o nouă implantare şi astăzi ne vom respecta acest angajament', a declarat joi Netanyahu cu prilejul unei întâlniri cu preşedintele slovac Andrej Kiska.

Noua colonie va fi construită în sectorul coloniei deja existente Shilo, situată în apropiere de Amona, la nord de Ramallah, a precizat un comunicat al biroului premierului.

Această nouă colonie va fi prima impulsionată de un guvern israelian după anul 19912, potrivit organizaţiei 'Pacea acum', care se opune colonizării.

Construirea de către Israel de locuinţe civile în teritorii palestiniene ocupate este ilegală din punctul de vedere al dreptului internaţional şi este considerată de o mare parte a comunităţii internaţionale drept un obstacol în calea păcii.

După învestirea noului preşedinte american Donald Trump, considerat mai favorabil poziţiilor israeliene decât predecesorul său Barack Obama, Israelul a procedat la cinci anunţuri privind extinderea cu 6.000 de locuinţe a coloniilor în Cisiordania ocupată şi în Ierusalimul de Est.

Casa Albă, care încearcă să găsească modalităţile de relansare a eforturilor de pace între israelieni şi palestinieni, a sfârşit prin a chema Israelul la reţinere. Administraţia americană nu a comentat deocamdată decizia de joi a Israelului, cu care se află în discuţii pentru limitarea construcţiei de locuinţe pe teritoriile palestiniene ocupate.