Pena Nieto a făcut declaraţia respectivă în cadrul unui summit al organizaţiei Dialogul politic şi mecanismul consensului de la Tuxtla, care a reunit în San Jose, capitala Republicii Costa Rica, lideri din 10 ţări din Mesoamerica (arie culturală ce cuprinde zone din America de Nord şi Centrală—n. red.).

În opinia lui Pena Nieto, reajustarea relaţiilor cu SUA este ''o etapă prin care trece Mexicul''. El şi-a exprimat optimismul că dialogul cu SUA va duce la ''rezultate pozitive'' pentru ambele naţiuni.

De când şi-a preluat mandatul, în ianuarie, preşedintele american Donald Trump a promis renegocierea Acordului nord-american de liber-schimb dintre SUA, Mexic şi Canada. Trump a înăsprit politicile privind imigraţia şi a promis că va ridica un zid de-a lungul graniţei dintre SUA şi Mexic pentru a stopa imigraţia ilegală.

La summitul din San Jose, preşedintele mexican le-a adresat mulţumiri omologilor săi din ţările mesoamericane pentru ''solidaritatea şi încrederea'' de care dau dovadă într-un moment în care Mexicul se confruntă cu provocări în relaţiile sale cu SUA.

Mexicul nu va fi ezitant în relaţiile sale cu ţările mesoamericane în cursul acestui proces, în special în chestiuni de interes comun, precum imigraţia şi cooperarea economică, a afirmat Pena Nieto.

Organizaţia Dialogul politic şi mecanismul consensului de la Tuxtla, înfiinţată în 1991, reuneşte ţări precum Columbia, Guatemala, Panama, Belize, El Salvador, Nicaragua, Mexic, Costa Rica şi Republica Dominicană. Ea are drept scop de a ajuta ţările mesoamericane în impulsionarea comerţului liber, integrarea regională şi găsirea unei poziţii comune privind subiecte cheie.