UE prelungeşte cu încă un an blocarea bunurilor fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici

UE prelungeşte cu încă un an blocarea bunurilor fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici
Sursa: jurnal.md Foto: http://112.international.ua 03.03.2017 15:01
Statele membre ale Uniunii Europene au prelungit vineri cu încă un an, până la 6 martie 2018, blocarea bunurilor fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, pe care UE îl acuză că a deturnat fonduri publice fugind din Ucraina după revolta din Maidan în 2014, relatează AFP.

În total, 15 persoane ''identificate ca fiind responsabile de deturnare de fonduri ale statului ucrainean sau de abuzuri de putere care au provocat pierderi pentru finanţele publice ucrainene'' rămân înscrise pe lista neagră a Uniunii, a indicat într-un comunicat Consiliul UE, care le reprezintă pe care 28 de state membre, scrie Agerpres.

Bunurile lor din Europa sunt blocate şi persoanele respective au interdicţie de intrare pe teritoriul UE.

După reprimarea sângeroasă a revoltei din Maidan, la sfârşitul lui 2013 şi începutul lui 2014, Consiliul UE a decis blocarea de bunuri, reproşându-i lui Ianukovici, fiului său şi foştilor său colaboratori că se fac vinovaţi de deturnări de fonduri publice fugind din Ucraina.

Ianukovici, care trăieşte în continuare în Rusia, unde s-a refugiat, fiul său Alexandr şi fostul şef al administraţiei sale Andrii Klîiev au contestat sancţiunile la justiţia europeană, dar Curtea de la Luxemburg le-a respins în septembrie 2016.

Este a treia oară când UE prelungeşte aceste sancţiuni. O persoană a fost totuşi retrasă vineri de pe listă, potrivit Consiliului UE.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI