Locuitorii din Piura, capitala regiunii nord-vestice cu acelaşi nume, şi comunităţile din jur au fost inundate, în urma unei ploi torenţiale, înregistrate în week-end, care a durat 15 ore.

Ploile au făcut ca râul Piura să iasă din matcă, iar urgia apelor — cu un debit de 3.400 de metri cubi pe secundă — a provocat moartea a patru persoane.

"Aspectul important acum este mutarea a circa 10.000 de persoane din Catacaos (un sat de lângă Piura) într-un loc sigur", a declarat preşedintele peruan Pedro Pablo Kuczynski în timpul unei inspecţii a zonei. În cartierul istoric al oraşului Piura apa a atins un metru şi jumătate înălţime, forţând rezidenţii să se îndrepte către zone mai înalte.

Preşedintele a declarat că locuitorii vor fi nevoiţi, probabil, să rămână în adăposturi până la o lună, însă a adăugat că debitul râului a scăzut în ultimele ore la circa 1.500 de metri cubi pe secundă.

Începând din luna decembrie, statul Peru a fost afectat de ploile torenţiale produse de fenomenul climatic El Nino, generat de temperaturile neobişnuit de ridicate ale apelor mării. Inundaţiile şi alunecările de teren s-au soldat cu peste 90 de morţi şi cu peste 120.000 de persoane rămase fără adăpost.