Washingtonul va ratifica în curând aderarea Muntenegrului la NATO

Washingtonul va ratifica în curând aderarea Muntenegrului la NATO
Sursa: www.agerpres.ro Foto: en.alalam.ir 28.03.2017 09:14
Senatul american se pregăteşte să dea undă verde în această săptămână aderării Muntenegrului la NATO, o extindere a alianţei militare în Peninsula Balcanică susţinută de Donald Trump, dar denunţată de Rusia, scrie AFP.

Senatorii au fost aproape unanimi, 97 de voturi pentru şi două împotrivă, în susţinerea aderării cu prilejul unui vot de procedură desfăşurat luni. Votul final, care îl va autoriza pe preşedintele Statelor Unite să ratifice tratatul, urmează să aibă loc marţi seară sau miercuri.

"Este o încercare în lupta pe care o ducem împotriva lui Vladimir Putin", a declarat senatorul John McCain care a subliniat că preşedintele rus a "încercat o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul liber ales al Muntenegrului", în luna octombrie.

"Dacă spunem nu Muntenegrului, ţara nu va mai rămâne democraţia liberă care este acum", a afirmat senatorul republican, cel mai înverşunat adversar al Moscovei în Congresul SUA.

Administraţia Trump susţine pe deplin acest proces.

'Este puternic în interesul Statelor Unite ca aderarea Muntenegrului la NATO să fie ratificată', a subliniat secretarul de stat american, Rex Tillerson, într-o scrisoare adresată liderilor grupurilor politice din Senat.

Până în prezent, 25 din cele 28 de ţări ale NATO au ratificat aderarea Muntenegrului, mică ţară din vestul Balcanilor care speră să poată participa ca membru drepturi depline la viitorul summit al NATO, organizat pe 25 mai la Bruxelles.

'Participarea Muntenegrului la summitul NATO din luna mai ca membru cu drepturi depline, nu ca observator, va trimite un semnal puternic de unitate transatlantică şi nicio terţă ţară nu are drept de veto asupra deciziilor NATO', a declarat Tillerson, în scrisoarea sa.

Pentru majoritatea parlamentarilor, de la stânga la dreapta, acest vot este dublat de un mesaj adresat Moscovei.

"Trebuie să îi spunem clar lui Vladimir Putin că nu vom accepta stabilirea unei sfere de influenţă ruse în ţări care au dorinţa de a se alia cu comunitatea liberă şi democratică a naţiunilor", a declarat republicanul Marco Rubio.

Republicanul libertarian Rand Paul s-a opus însă, la fel şi colegul său de partid Mike Lee.

"Majoritatea americanilor nu ştiu unde se află Muntenegrul pe hartă. Sunteţi dispuşi să vă trimiteţi copii să lupte acolo?", a întrebat Rand Paul.

În afară de Statele Unite, două ţări mai trebuie să finalizeze ratificarea: Olanda, unde parlamentul şi-a dat deja acordul, şi Spania, unde dezbaterile continuă, potrivit serviciului de presă al NATO la Bruxelles.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI