"Interesul naţional al Sloveniei, în cazul unei Uniuni Europene cu mai multe viteze, este să se afle printre ţările care avansează rapid", a declarat şeful statului sloven, Borut Pahor, în cursul unei conferinţe de presă, organizată la Ljubljana alături de omologul său polonez, Andrzej Duda.

Borut Pahor a menţionat că preferă, totuşi, scenariul unei integrări cu aceeaşi viteză pentru cei 27 de membri ai UE şi că ia în considerare opţiunea parcursurilor diferenţiate "numai în cazul lipsei unui consens care să ducă spre mai multă integrare".

Preşedintele polonez, a cărui ţară a respins deja cu fermitate orice idee a unei Europe cu mai multe viteze, a lansat luni un apel la "rezistenţă în faţa tendinţelor separatiste vizând să creeze diferite cluburi în cadrul UE".

Polonia şi Slovenia, o ţară cu două milioane de locuitori provenită din fosta Iugoslavie, au aderat la Uniunea Europeană în 2004 împreună cu alte şase ţări din fostul lagăr comunist.

Ipoteza unei Europe cu mai multe viteze este apărată în special de Paris şi Berlin pentru a relansa UE după şocul Brexitului, dar se izbeşte de refuzul mai multor ţări din Europa Centrală şi de Est.

Ultimele state admise, mai ales Polonia, se tem că vor fi excluse din "club" din cauza ostilităţii lor recurente faţă de proiectele Bruxellesului.