Cei 13 membri ai Fondului de luptă anticorupţie (FBK) arestaţi duminică la sediile asociaţiei conduse de Aleksei Navalnîi, au fost judecaţi pentru refuzul lor de a se supune ordinelor poliţiei în timpul arestării, a declarat pe site-ul său opozantul rus.

Zece dintre ei au primit câte şapte zile de detenţie, în timp ce unul dintre colegii lor a fost condamnat la cinci zile, iar alţi doi — amendaţi cu 1.000 de ruble (circa 16 euro) fiecare.

Un alt membru al FBK, Nikolai Liaskin, arestat în timp ce manifesta în centrul Moscovei, a fost condamnat la 25 de zile de închisoare.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat luni la 15 zile de detenţie pentru că a refuzat să se supună ordinelor poliţiei. El a fost de asemenea amendat cu 20.000 de ruble (325 de euro) pentru că a organizat o manifestaţie neautorizată.

Cel puţin 1.030 de persoane au fost arestate la Moscova şi câteva zeci în alte provincii în timpul acestor manifestaţii împotriva corupţiei. Marea majoritate a acestor persoane au fost eliberate în noaptea de duminică spre luni.

Aleksei Navalnîi a publicat la începutul lui martie un raport în care premierul Dmitri Medvedev era acuzat că se află în fruntea unui imperiu imobiliar. Această anchetă foarte documentată, prezentată sub forma unui film de 50 de minute şi vizionat de 13 milioane de ori pe Youtube, îl acuză pe Medvedev că s-ar afla în fruntea unui imperiu imobiliar finanţat de oligarhi.

În urma publicării acestei anchete, 'cea mai importantă' realizată vreodată de FBK potrivit lui Navalnîi, opozantul i-a cerut populaţiei să manifesteze pentru a cere răspunsuri din partea premierului, care a fost şi preşedinte din 2008 până în 2012.