Ciclonul Debbie a trecut peste noapte la categoria unei furtuni de nivelul patru, iar autorităţile sunt îngrijorate că ar putea să atingă nivelul cinci după ce loveşte coasta australiană în jurul orei locale 14:00 (6:00 ora RM).

De asemenea, rafale de vânt de peste 220 de kilometri/oră au lovit staţiunile turistice de pe insulele Whitsunday, unde turiştii au rămas blocaţi în camerele de hotel şi fără nicio posibilitate de a se întoarce pe continent înainte de trecerea ciclonului Debbie.

”Deja primim plângeri cu privire la acoperişuri care riscă să fie smulse, inclusiv la clădirile noastre din Whitsundays”, a declarat comisarul adjunct al Poliţiei Queensland, Steve Gollschewski.

Autorităţile au stocat alimente şi combustibil, în vreme ce armata este pregătită să intervină în urma furtunii. 

Totuşi, aproximativ 23.000 de persoane au rămas fără electricitate din cauza vitezei vântului, iar echipajele de urgenţă nu au posibilitatea de a răspunde la apeluri până ce nu trece ciclonul Debbie.

De asemenea, mai multe persoane vor rămâne în următoarele ore fără electricitate, în timp ce furtuna se mută spre zonele mai intens populate din Queensland.

Autorităţile au îndemnat evacuarea a mii de persoane care trăiesc în zone joase, fiind vorba de cea mai pare evacuare din ultimii 43 de ani, atunci când ciclonul Tracy a devastat oraşul Darwin.

Doar 400 de persoane s-au îndreptat spre adăposturile pentru ciclon, iar orice ieşire a locuitorilor din casă a devenit un pericol din cauza rafalelor puternice.