Papa Francisc, care ţine să se întâlnească cu persoanele sărace cu prilejul fiecărei vizite, nu a renunţat la acest obicei nici cu prilejul primei sale vizite la Milano.

El s-a oprit mai întâi la aşa-numitele "Case Bianche" (Casele albe), de la periferia estică a oraşului. Este vorba despre câteva sute de locuinţe construite în 1977 şi ajunse astăzi în ruină.

"Este o alegere simbolică. Papa voia să se deplaseze în centrul Milano trecând mai întâi pe la periferie", a explicat pentru AFP preotul parohiei, Augusto Bonora.

Circa 10.000 de locuitori din acest cartier defavorizat, unde trăieşte o populaţie amestecată, şi din cartierele vecine s-au adunat pentru a-l vedea şi a-l auzi pe papă, care a mers în întâmpinarea mulţimii, care şi-a făcut timp să schimbe câteva cuvinte cu unii localnici.

"Casele Albe sunt o periferie ca multe altele", a spus părintele Bonora.

Ziduri murdare, cutii de scrisori distruse şi ascensoare care nu funcţionează timp de mai multe zile... "Ca toate periferiile, şi aceasta este puţin uitată de cei care au avut responsabilitatea ei", a subliniat el, insistând totuşi asupra faptului că există numeroase iniţiative solidare pentru a avea grijă de tineri şi de bătrâni.

Pontiful a vizitat trei familii, un cuplu de octogenari, un altul în care bărbatul suferă de o boală gravă după ce a fost alcoolic şi o a treia marocană, cu trei copii şi de confesiune musulmană.

"Biserica nu rămâne în centru şi aşteaptă, ea merge în întâmpinarea tuturor, în periferii, ea merge în întâmpinarea necreştinilor şi a necredincioşilor", a declarat papa.

El le-am mulţumit enoriaşilor pentru cadourile lor, un patrafir sacerdotal şi un o fotografie înrămată cu statuia Fecioarei din Lourdes a cartierului, care a fost restaurată recent.

"Cum madona voastră a fost restaurată, biserica trebuie să fie mereu 'restaurată', pentru că este făcută de noi, care suntem păcătoşi", a afirmat pontiful.

După o întâlnire cu prelaţii din oraş, papa a rostit rugăciunea angelus în piaţa Domului, catedrala din Milano, în centrul istoric al oraşului.

Apoi Suveranul Pontif a mers la închisoarea San Vittore, unde s-a întâlnit cu uşile închise cu deţinuţi şi membri ai personalului, iar apoi a servit împreună cu circa o sută dintre ei masa pregătită pentru deţinuţi.

Francisc a avut apoi o mică pauză în program, pe care a petrecut-o chiar la închisoare, după care a mers la Monza, la mai puţin de 20 km de Milano.

Aici, într-un mare parc din oraş, el a celebrat mesa în faţa a 700.000 de credincioşi, având alături un cor format din peste 9.000 de persoane. Ziua s-a încheiat pe stadionul San Siro din Milano, unde s-a întâlnit cu câteva zeci de mii de tineri.

În total, peste 2.500 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi pentru această vizită.