Din mărturia sa, AFP citează opinia că Rusia este pe cale să redevină un "actor mondial", extinzându-şi influenţa în mai multe locuri din lume, nu doar în Afganistan.

Comandantul forţelor americane din Afganistan, generalul John Nicholson, arătase deja în februarie că Rusia se numără printe ţările care contribuie la influenţa talibanilor şi le conferă legitimitate, împotriva eforturilor NATO de stabilizare a Afganistanului.

Joi, generalul Scaparrotti a insistat şi asupra rolului diplomaţiei americane, domeniu în care administraţia preşedintelui Donald Trump intenţionează să reducă bugetul cu 28%. Comandantul a afirmat că tăierile de fonduri i-ar îngreuna munca.

În ceea ce priveşte combaterea reţelelor extremiste, el a arătat că în prima linie împotriva acestora nu se află militarii, ci agenţii fiscului şi ai Departamentului de Stat — punct de vedere susţinut cu o zi înainte şi de şeful statului-major interarme, generalul Joe Dunford.

Generalul Scaparrotti a răspuns întrebărilor comisiei pentru forţele armate a Senatului SUA. El şi-a exprimat cu acest prilej speranţa că secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, se va întâlni în curând cu omologii săi din ţările membre NATO. Tillerson nu va participa la reuniunea miniştrilor de externe din cadrul Alianţei, programată în aprilie.

"Este esenţial ca aliaţii noştri din NATO să înţeleagă că suntem absolut angajaţi în Alianţă şi continuăm să fim un lider cheie", a afirmat generalul de infanterie.