În 2015, Rusia a exportat echipamente militare în valoare de 14,5 miliarde de dolari, a amintit Putin.

Conform liderului de la Kremlin, exporturile au fost destinate anul trecut unui număr de 52 de state şi au fost semnate noi contracte pentru 9,5 miliarde de dolari.

Rusia, al doilea exportator mondial de armament, după SUA, a alocat resurse considerabile în ultimii 15 ani pentru a-şi moderniza forţele armate.

Sectorul de armament este unul din principalele vizate de sancţiunile impuse de occidentali Moscovei în urma anexării Crimeii şi a conflictului din estul Ucrainei.

'Posibilităţile oferite de armele ruseşti, fiabilitatea şi eficacitatea lor sunt demonstrate în lupta împotriva teroriştilor în Siria, în lupta contra terorismului în întreg Orientul Mijlociu', a subliniat preşedintele Putin.

'Folosirea aviaţiei şi a mijloacelor de apărare antiaeriană în condiţii de luptă reale le aduce o experienţă preţioasă personalului aviatic şi inginerilor, precum şi proiectanţilor producţiei naţionale militare', a mai arătat liderul rus.

Conform celui mai recent raport al institutului independent SIPRI, SUA şi-au menţinut în 2016 poziţia de lider mondial pe piaţa exporturilor de armamente, cu 33% (+3 puncte faţă de 2015), în faţa Rusiei (23%,—1), Chinei (6,2%, +2,4) şi Franţei (6,0%,—0,9). Livrările de armament în lume au atins în ultimii cinci ani un nivel record după Războiul Rece, stimulate de cererea din Orientul Mijlociu şi Asia, a indicat SIPRI.