Potrivit autorităţilor ucrainene, ex-parlamentarul comunist Denis Voronenkov a fost ucis în timp ce ieşea dintr-un hotel alături de bodyguardul său, iar presupusul asasin a fost rănit în urma atacului, transmite Reuters. 

”Vorbim de un act de terorism la nivel statal din partea Rusiei, după ce el a fost forţat să-şi părăsească ţara fără niciun motiv. Voronenkov a fost unul dintre martorii principali ai agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi avea informaţii despre rolul jucat de Ianukovici în desfăşurarea de trupe ruse în Ucraina”, a declarat Poroşenko.

Denis Voronenkov a fugit în octombrie împreună cu soţia şi copilul său din Rusia. El a primit cetăţenie ucraineană şi a devenit un critic vehement al puterii de la Kremlin. De asemenea, acesta i-a ajutat pe anchetatorii ucraineni să construiască un dosar de trădare împotriva fostului preşedinte Viktor Ianukovici.

Ex-parlamentarul a devenit cunoscut drept unul dintre autorii legii care interzicerea instituţiilor sau persoanelor străine să deţină instituţii mass-media în Rusia. Într-un interviu, acesta a condamnat fraudarea votului pentru anexarea Crimeei din Duma de Stat. Fostul parlamentar a explicat că, deşi documentele arată că ar fi votat pentru anexare, el nu a fost prezent la Parlament..

Voronenkov considera că este în siguranţă în metropola Kiev.