După ce au cucerit la sfârşitul lui ianuarie partea de est a Mosulului, forţele irakiene încearcă din 19 februarie să recucerească vestul oraşului nordic, unde ele au cucerit mai multe sectoare.

Luptele se concentrează în prezent în oraşul vechi, un labirint de străzi mici, puternic populate, pe unde nu prea pot să înainteze blindatele şi unde folosirea armelor grele riscă să pună în pericol miile de civili prinşi în capcană de jihadişti.

În confruntări sunt implicate forţele de intervenţie rapidă şi ce ale poliţiei federale, în timp ce forţele contrateroriste luptă împotriva jihadiştilor mai la vest.

Potrivit unui comunicat al comandantului poliţiei federale, Raëd Chaker, forţele irakiene avansează în oraşul vechi în direcţia marii moschei Al-Nouri, unde Abou Bakr al-Baghdadi, şeful SI, a apărut în public o singură dată în iulie 2014.

''Zeci de lunetişti au fost desfăşuraţi pe acoperişurile unor imobile în oraşul vechi pentru a acoperi înaintarea trupelor'', se mai spune în comunicat. Acestea evacuează treptat ''sute de civili pentru a-i izola şi a-i împiedica pe jihadişti să-i folosească drept scuturi umane, înainte de a lansa un asalt împotriva sectorului moscheii'', potrivit comunicatului.

''Cucerirea moscheii al-Nouri va fi o victorie puternic simbolică pentru trupele noastre şi o lovitură dură pentru jihadişti'', a afirmat purtătorul de cuvânt al comandamentului operaţiunilor comune, Yahya Rassoul.

Comandamentul a anunţat, de asemenea, cucerirea a două noi cartiere din afara oraşului vechi: Al-Rissala şi Nablous.

Conform guvernului irakian, circa 180.000 de persoane şi-au părăsit domiciliul din Mosul-Vest, majoritatea refugiindu-se în tabere amenajate în împrejurimile oraşului, unde primesc îngrijiri, hrană, pături şi saltele.