„Am convocat un Consiliu European pentru sâmbătă, 29 aprilie, în vederea adoptării direcţiilor de negociere pentru discuţiile asupra Brexitului”, a declarat Tusk în timpul unui briefing la Bruxelles.

Această declaraţie intervine la o zi după ce guvernul britanic a anunţat că va lansa oficial, la 29 martie, procedura pentru separare de UE.
Aceasta înseamnă că Londra va invoca oficial la acea dată articolul 50 al Tratatului de la Lisabona în faţa Consiliului European, instanţă ce-i reuneşte pe liderii statelor membre ale UE.

Această etapă oficială va permite lansarea negocierilor dintre Londra şi Bruxelles, cu o perioadă prevăzută până la doi ani pentru a duce la bun sfârşit negocierile complexe, înainte de a pune capăt celor peste 40 de ani ai unei relaţii destul de agitate UE-Marea Britanie.

Însă liderii celor 27 vor trebui să se pună întâi de acord între ei, în timpul acestui summit al lor de la sfârşitul lui aprilie, asupra "direcţiilor de negociere" ce vor fi ulterior detaliate prin "directive de negocieri".

Prin urmare, negocierile nu ar trebui să înceapă în mod concret decât cu câteva săptămâni după summitul din 29 aprilie, convocat între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale franceze.

Donald Tusk a declarat luni că el va prezenta după cel mult 48 de ore de la declanşarea procedurii de Brexit "direcţiile de negociere" pe care cei 27 le vor adopta în timpul summitului lor. "Personal, aş fi preferat ca Marea Britanie să nu aleagă să părăsească UE, însă majoritatea alegătorilor britanici au decis altfel", a comentat marţi Donald Tusk.