Combatanţii respectivi — conduşi de jihadişti din Frontul Fateh al-Sham, fosta filială siriană a Al-Qaida — şi-au lansat atacul împotriva forţelor proregim pornind de la poziţia rebelilor cea mai apropiată de centrul oraşului, în cartierul Jobar, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Rebelii au declanşat o ofensivă-fulger destinată să deschidă un nou front şi să vină astfel în ajutorul insurgenţilor din trei cartiere nordice ale capitalei siriene, supuşi bombardamentelor de către forţele regimului.

Aceste lupte au izbucnit în timp ce o nouă rundă de negocieri intersiriene este prevăzută să înceapă de miercuri la Geneva, sub egida ONU, în prezenţa reprezentanţilor regimului lui Bashar al-Assad şi cei ai opoziţiei.

Toate eforturile diplomatice, patronate sau nu de ONU, au eşuat în găsirea unei soluţii la conflictul care devastează Siria de şase ani şi a făcut peste 320.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate şi refugiate, generând o gravă criză umanitară.

O încetare a focului înaintea negocierilor fusese negociată în decembrie 2016 cu ajutorul Rusiei, aliată a regimului, şi Turcia, care susţine grupări rebele, dar luptele nu au încetat în ţară.

Potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahman, rebeli şi jihadişti şi-au lansat atacul duminică în cartierul Jobar, trimiţând spre poziţiile regimului "două maşini-capcană cu mai mulţi kamikaze" şi ocupând clădiri din zona Pieţei Abbasizilor.

Dar după un "avans semnificativ" al combatanţilor opoziţiei, regimul "a început o contraofensivă", a adăugat el.

La lăsarea nopţii, rebelii şi-au îndreptat eforturile spre Qaboun, un cartier din nord-estul Damascului, bombardat masiv în ultimele săptămâni de armată.

"Rebelii vor să unească teritoriul aflat sub controlul lor din Jobar de Qaboun pentru a sparge asediul forţelor guvernamentale", a explicat Abdel Rahman.

Potrivit directorului OSDO, armata a ripostat la ofensiva rebelilor prin peste 30 de atacuri aeriene.

Televiziunea de stat a relatat că armata a "dejucat un atac al teroriştilor" şi a difuzat imagini din Piaţa Abbasizilor, de obicei foarte frecventată, dar de această dată complet pustie şi unde singurele zgomote auzite erau detunătura armelor.

Străzile cartierelor din nord-estul Damascului, controlate de forţele guvernamentale, erau pustii duminică seara, civilii temându-se să-şi părăsească locuinţele. Intensitatea confruntărilor se diminuase, dar casele continuau să fie neluminate din cauza întreruperilor în furnizarea curentului electric.

Mai multe şcoli au anunţat că vor fi închise până marţi.

Controlul asupra cartierului Jobar este asigurat în unele zone de rebeli aliaţi cu jihadişti, iar în altele de forţele proguvernamentale.

"Este o linie a frontului importantă" din cauza apropierii sale de centrul Damascului, a explicat Abdel Rahman, care nu a fost în măsură să furnizeze pentru moment un bilanţ al confruntărilor din Jobar.

Potrivit OSDO, ofensiva ar fi urmărit să vină în ajutorul rebelilor atacaţi de armată în cartierele Barze, Qaboun şi Tichrin, deturnând atenţia forţelor proregim de la acest front din nordul Capitalei.

Luptele violente în aceste trei cartiere s-au soldat cu cel puţin 20 de morţi în ultimele 24 de ore, potrivit OSDO.

În şase ani, conflictul în Siria — declanşat de reprimarea sângeroasă a unor manifestaţii paşnice — s-a transformat într-un război complex care implică o multitudine de actori şi grupuri locale, regionale şi internaţionale.