Comisia Europeană avertizează: Vor exista sancţiuni pentru ţările care nu primesc migranţi

Comisia Europeană avertizează: Vor exista sancţiuni pentru ţările care nu primesc migranţi
Sursa: jurnal.md Foto: aljazeera.com 02.03.2017 18:34
Au existat în jur de 13.500 de solicitări de azil până în momentul actual care au fost „relocaţi” din Grecia şi Italia, în contextul în care celelalte ţări europene s-au angajat în septembrie 2015 să primească până la 160.000 în doi ani. Acest plan  are ca scop demontarea solidarităţii UE cu migranţii care fug de război şi să reducă presiunea imensă asupra Atenei şi Romei.

„Este de datoria noastră să le transmitem clar migranţilor, partenerilor noştri din terţe ţări şi concetăţenilor noştri că, dacă oamenii au nevoie de ajutor, îi vom ajuta, dacă nu, ei trebuie să se întoarcă”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Ungaria, Austria şi Polonia „refuză în continuare să participe la program”, iar Republica Cehă, Bulgaria, Croaţia şi Slovacia „nu se implică decât într-o măsură foarte limitată”, a constatat Comisia.

„Statele membre ar trebui să utilizeze de asemenea posibilitatea de a plasa migranţii în detenţie dacă există riscul de sustragere şi pentru perioadă suficientă pentru a fi în măsură să completeze procedura de returnare şi readmisie”, a comentat comisarul pentru migraţie Dimitris Avramopoulos.

Bruxellesul a propus joi un „plan de acţiune” pentru a trimite înapoi într-o manieră mai sistematică migranţii non-eligibili la dreptul de azil, scrie Agerpres.

Executivul european îşi doreşte accelerarea acordurilor de readmisie cu ţări terţe şi solicită „încheierea rapidă” a unor astfel de acorduri cu Nigeria, Tunisia şi Iordania, dar şi „angajarea unui dialog cu Marocul şi Algeria”.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI