Unul dintre cele trei tribunale ale Curiei Romane, administraţia Vaticanului, Penitenţieria apostolică are jurisdicţie asupra unor chestiuni precum mărturisirea păcatelor, potrivit Agerpres.

„În cazuri în care confesorul află despre prezenţa unor tulburări spirituale reale... el nu trebuie să ezite să apeleze la exorcişti”, a fost citat Suveranul Pontif într-un comunicat dat publicităţii de Vatican.

Confesorul trebuie însă mai întâi să excludă posibilitatea ca persoana în cauză să fie afectată de probleme psihologice „prin intermediul unei colaborări sănătoase cu ştiinţele umane” înainte de a decide că problema este cauzată de „circumstanţe supranaturale” şi a apela la un exorcist, a spus Papa Francisc.

Preoţii catolici trebuie să dea dovadă de „pietate, cunoaştere, prudenţă şi integritate” înainte de a li se permite să efectueze exorcisme, se menţiona într-o scrisoare trimisă episcopilor în 1985 de pe atunci cardinalul Joseph Ratzinger, viitorul papă Benedict al XVI-lea, predecesorul lui Francisc.