În afara faptului că fiecare recenzor este însoţit de un militar, mii de militari şi poliţişti au fost desfăşuraţi pentru a asigura securitatea în oraşe în timpul recensământului, a mai spus Bajwa.

A şasea cea mai populată ţară din lume a organizat ultima dată un recensământ în 1998 şi următorul ar fi trebuit să se desfăşoare după un deceniu, dar a fost amânat din cauza situaţiei de securitate.

O îmbunătăţire progresivă a securităţii s-a înregistrat începând din 2014 când armata a lansat o serie de ofensive contra ascunzătorilor militanţilor islamişti de la graniţa cu Afganistanul.

Procesul a fost lansat miercuri în 63 din cele peste 100 de districte din întreaga ţară. Aceasta este o primă fază a recensământului programat să se încheie într-o lună, a precizat Bajwa.

Numărul de case şi persoane va fi înregistrat în recensământ, a declarat ministrul informaţiilor Marriyum Aurangzeb jurnaliştilor în capitala Islamabad. Date demografice esenţiale privind urbanizarea, numărul de persoane din diverse grupe de vârstă, apartenenţa lor etnică şi lingvistică şi forma de învăţământ absolvită ar urma să fie disponibile, a adăugat ea.

Primele statistici sunt aşteptate în şase luni de la completarea procesului care are două faze, a precizat ministrul pakistanez.