Afganistan: 24 de persoane arestate după atacul asupra spitalului militar din Kabul

Afganistan: 24 de persoane arestate după atacul asupra spitalului militar din Kabul
Sursa: www.agerpres.ro Foto: epa.com 15.03.2017 13:23
Cel puţin 24 de persoane, printre care 'generali cu funcţii înalte', au fost reţinute în ancheta referitoare la atacul comis pe 8 martie asupra spitalului militar din Kabul, a informat miercuri Ministerul Apărării afgan, într-o conferinţă de presă, transmite AFP.

Potrivit generalului Helalulin Helal, care conduce ancheta, '24 de persoane au fost arestate, printre care generali cu funcţii înalte' şi angajaţi ai spitalului.

El a avansat un bilanţ de '50 de morţi şi 31 de răniţi', mult sub estimările a numeroşi martori şi surse de securitate, potrivit cărora numărul celor ucişi a depăşit cu mult o sută.

Generalul a negat orice implicare a cuiva din interiorul spitalului, afirmând că 'nu există probe' în acest sens, în pofida mărturiilor unor supravieţuitori care s-au referit la 'doi interni în medicină' sosiţi de la Jalalabad (est), în urmă cu patru luni, la cel mai mare spital din ţară.

'Nu avem nicio dovadă că a fost vorba despre un atac purtat din interior. Atacatorii, în număr de cinci, au sosit în aceeaşi zi, la bordul unei Toyota Corolla cu plăcuţă falsă de înmatriculare. Iar unul dintre ei s-a aruncat imediat în aer', a declarat Helal.

Acesta a recunoscut că au existat 'neglijenţe' la nivelul spitalului şi a susţinut că 'teroriştii erau afgani şi străini'.

'Nu avem niciun dubiu că acest atac a fost planificat din exteriorul ţării', a adăugat el, lăsând să se înţeleagă că este vorba despre Pakistan şi promiţând 'detalii mai târziu'.

Atacul a început prin detonarea unui kamikaze la poarta din spate a spitalului, după care un comando de 'cel puţin' 7-11 persoane, potrivit mărturiilor culese de AFP, au trecut la masacrarea pacienţilor, personalului medical şi vizitatorilor, mai întâi cu cuţitul şi baioneta, apoi cu puşti de asalt şi grenade. Intevenţia forţelor de ordine a pus capăt masacrului, după şase ore.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI