„Textul, care constituie deja obiectul unui acord cu statele membre ale UE, este menit să împiedice şi să limiteze accesul la arme pentru criminali şi terorişti”, a rezumat în faţa Parlamentului European comisarul european pentru securitate, Julian King.

Însă nu este vorba, cu toate acestea, de a-i împiedica pe amatorii de tir pentru recreere 'să profite de timpul lor liber', a adăugat el.

„Trebuie atacat comerţul de arme ilegale, dat şi întărit controlul asupra armelor de foc deţinute legal”, a declarat King cu privire la noile reguli, extinse şi asupra colecţionarilor.

Actuala directivă asupra armelor de foc, ce datează din 1991, 'comportă fisuri importante în ceea ce priveşte securitate', potrivit comisarului european. 'Astfel, ştim că unele dintre armele de foc care au fost folosite în atacurile asupra redacţiei Charlie Hebdo', la Paris, în ianuarie 2015, erau arme acustice', neîncadrate de actuala legislaţie şi care 'au fost transformate în arme letale, scrie Agerpres.

„De asemenea, unele arme automate transformate în semiautomate, autorizate de directiva actuală, pot, cu puţină experienţă şi piese disponibile pe internet, să fie transformate în arme semiautomate”, a mai explicat el.