FOTO

Un avocat din Kosovo, opozant de seamă al liderului sârb, a fost ÎMPUŞCAT în faţa locuinţei sale

Un avocat din Kosovo, opozant de seamă al liderului sârb, a fost ÎMPUŞCAT în faţa locuinţei sale
Sursa: jurnal.md Foto: telegrafi.com 13.03.2017 18:04
Avocatul kosovar Azem Vllasi, fost colaborator al liderului iugoslav Tito şi apoi opozant al liderului sârb Slobodan Milosevic, a fost rănit prin împuşcare luni dimineaţă în faţa apartamentului său din Pristina, capitala Kosovo.Agresorul, al cărui motiv este deocamdată necunoscut şi care a fugit, s-a prezentat în jurul orei locale 08.00 (07.00 GMT) în faţa domiciliului lui Azem Vllasi, pretinzând că vrea să apeleze la serviciile sale, după care a tras asupra lui, au precizat autorităţile.

Rănit la umăr, Azem Vllasi, în vârstă de 68 de ani, a fost spitalizat de urgenţă, însă viaţa nu îi este pusă în pericol, potrivit medicilor.

Soţia sa, Nadira Avdic Vllasi, martoră la atac, a declarat pentru AFP că agresorul era înarmat cu un pistol cu amortizor, scrie stiripesurse.ro.

În 1974, în perioada Iugoslaviei comuniste, Azem Vllasi a fost la conducerea organizaţiei Tinerilor Socialişti din ţară.

Beneficiind de încrederea liderului federaţiei iugoslave, Josip Broz Tito, Azem Vlasi a devenit prima persoană care a fost realeasă în acest post.La sfârşitul anilor '80, el s-a opus politicii liderului sârb Slobodan Milosevic în Kosovo, unde acesta intenţiona să suspende autonomia politică de care se bucura acest teritoriu populat în majoritate de albanezi în cadrul fostei Iugoslavii.

Acest angajament i-a adus o mare popularitate în Kosovo, însă a fost arestat de regimul lui Milosevic în 1989 şi încarcerat un an. Justiţia l-a achitat în cele din urmă de acuzaţiile de activităţi contrarevoluţionare lansate împotriva sa.

Însă, în ochii multora, este primul care a plătit preţul derivei autoritare şi naţionaliste sârbe în care a atras Slobodan Milosevic fosta Iugoslavie.

Opoziţia albanezilor din Kosovo la suspendarea autonomiei lor a dus la un conflict armat (1998-1999) împotriva regimului de la Belgrad. Personalitate independentă, Azem Vllasi era puternic în favoarea acestei independenţe.Cu preţul a 13.000 de morţi, conflictul a dus la retragerea forţelor sârbe din acest teritoriu care a fost plasat apoi sub administraţia ONU.

Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2008. Aceasta a fost rapid recunoscută de SUA şi de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, însă nu şi de Serbia, susţinută de aliatul său Rusia.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI