Parchetul din Varşovia a anunţat luni că l-a convocat pe Donald Tusk ca martor într-un caz vizând fapte petrecute în anul 2010, când Tusk era prim-ministru al Poloniei.

„Preşedintele Tusk a fost convocat ca martor şi va depune mărturie ca martor”, a declarat la Bruxelles purtătorul său de cuvânt.

„Cu toate acestea, având în vedere obligaţia sa de a prezenta un raport către Parlamentul European după fiecare Consiliu European, se va afla la Strasbourg miercuri, 15 martie, pentru sesiunea plenară a parlamentului', a indicat purtătorul de cuvânt. 'Îi va fi, de aceea, imposibil să depună mărturie în Polonia în acea zi”, a explicat el.

Donald Tusk a fost reales, joi, la un summit la Bruxelles, în funcţia de preşedinte al Consiliului European, în pofida opoziţiei guvernului de la Varşovia, care l-a dorit în locul său pe europarlamentarul conservator Jacek Saryusz-Wolski.

Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare la Varşovia, este un adversar declarat al fostului premier, a cărui formaţiune liberală, Platforma Civică, se află acum în opoziţie în Polonia.