Astfel, DNA subliniază faptul că procurorul este obligat de lege să desfăşoare anchete pentru aflarea adevărului, inclusiv în situaţiile în care sesizarea vizează adoptarea unor acte publicate în Monitorul Oficial, transmite b1.ro.

”1. Dosarul penal a vizat investigarea de fapte prevăzute de legea penală descrise în cuprinsul denunţului cu care au fost sesizate organele de urmărire penală. http://www.pna.ro/faces/comunicat.xhtml?id=8044

Cercetările au fost efectuate de procurori în concordanţă cu dispoziţiile legale şi cu jurisprudenţa constantă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care statuează că procurorul are obligaţia de a desfăşura o anchetă efectivă pentru aflarea adevărului, inclusiv în situaţiile în care sesizarea priveşte adoptarea unor acte publicate în Monitorul Oficial”, se arată într-un comunicat DNA.

Sub acest aspect sunt invocate considerentele sentinţei penale nr. 529 din 4 iunie 2014 a Curţii Supreme, care arată că: ”În cazul în care susţinerile petentului au o bază factuală decurgând din fapte notorii, orice deficienţă a anchetei care îi reduce capacitatea de a stabili împrejurările cauzei sau persoanele responsabile riscă să ducă la concluzia că ea nu corespunde cerinţelor unui proces echitabil.

În acest context, cerinţa de promptitudine şi diligenţă rezonabilă este implicită. 

Mai mult, în circumstanţe cum sunt cele în speţă, în care plângerea vizează aspecte care decurg dintr-un act publicat în Monitorul Oficial, este de aşteptat o rigoare mai mare din partea autorităţilor în ancheta desfăşurată”.

Astfel, respectând dispoziţiile legale şi practica ÎCCJ, au fost administrate probe constând în declaraţii de martori, ridicări de documente, procurorul având obligaţia de a efectua o anchetă penală efectivă, mai transmite DNA.