Australia - prima ţară care ar putea interzice accesul copiilor nevaccinaţi în grădiniţe

Australia - prima ţară care ar putea interzice accesul copiilor nevaccinaţi în grădiniţe
Sursa: jurnal.md Foto: poză simbol 13.03.2017 11:07
Guvernul australian intenţionează să interzică înscrierea la creşe şi grădiniţe a copiilor care nu sunt vaccinaţi, transmite luni BBC, precizând că intenţia executivului este ca această măsură, deja în vigoare la nivelul unora dintre statele australiene, să fie extinsă la nivel naţional.

Premierul australian Malcolm Turnbull este promotorul acestui demers şi a avertizat că „nu este vorba despre un exerciţiu teoretic, ci despre o problemă de viaţă şi de moarte”, scrie digi24.ro.

„Dacă un părinte spune că nu vrea să îşi vaccineze copilul, nu îşi pune în pericol doar propriul copil, ci îi expune unui risc şi pe copiii altora”, a afirmat premierul Turnbull.

Un sondaj recent la care au participat 2.000 de părinţi a arătat că 5% dintre copii nu au făcut schema completă de vaccinare.

Proiectul guvernului de a le interzice accesul la centrele de îngrijire are parte şi de susţinerea asociaţiilor pentru sănătatea publică, acestea argumentând că părinţii şi comunitatea au obligaţia de a-i proteja pe copii.

„Dacă tu, ca părinte, te aştepţi să primeşti susţinere din partea comunităţii, fie prin indemnizaţii sociale, fie prin acces la centre pentru îngrijirea copilului, atunci trebuie să îţi aduci, la rândul tău, o contribuţie în cadrul comunităţii, protejându-i pe ceilalţi copii”, a declarat preşedintele asociaţiei medicale australiene, Michael Gannon, pentru Fairfax Media.

Interdicţia este deja în vigoare în trei state australiene - Queensland, New South Wales şi Victoria.

ULTIMELE ŞTIRI