Sunt arme foarte ieftine, uşor de obţinut şi extrem de eficiente. Efectul asupra populaţiei este să provoace teamă şi, bineînţeles, să ucidă oameni", a explicat Juan Enrique Gomez Martin, directorul Centrului de Excelenţă al NATO.

De priceperea românului depind vieţile a mii de irakieni. Localnicii fug din calea teroriştilor ISIS, iar gruparea Stat Islamic umple casele rămase goale cu bombe artizanale. Experţii au descoperit astfel de dispozitive infernale în dulapurile cu haine şi chiar în cuptoare. Maiorul Dragoş Gheorghe este conştient că nu îşi permite niciun pas greşit.

„Responsabilitatea noastră este foarte mare pentru că studenţii noştri sunt luptători care după cursuri se întorc să lupte”, a spus Dragoş Gheorghe, expert NATO în dispozitive explozive.

Forţele irakiene au inceput să elibereze teritoriile ocupate de ISIS, dar atunci când ocupă un oraş sunt mari şanse să-l găsească plin cu bombe improvizate. Au parte de foarte multe pierderi în rândul trupelor", a adăugat Juan Enrique Gomez Martin.

Până acum antrenamentele aveau loc într-o bază militară din Iordania.

Maiorul Dragoş Gheorghe spune că rolul echipei pe care o coordonează este să îi ajute pe irakienii de rând să se întoarcă în siguranţă în localităţile eliberate de sub ocupaţia teroriştilor.

„Obiectivul nostru principal este să oferim sfaturi de calitate şi să le dăm absolvenţilor noştri expertiza de care au nevoie pentru ca la rândul lor să-i înveţe pe alţii cum să devină specialişti în detectarea bombelor improvizate”, a explicat Dragoş Gheorghe.

În funcţie de rezultatele din Irak, maiorul român ar putea fi folosit de NATO şi pentru alte misiuni în care să salveze mii de vieţi.