Gestul lui Ivanov aprofundează criza politică în care se zbate Macedonia şi care a dus la o reescaladare a tensiunilor etnice în fosta republică iugoslavă.

Zoran Zaev şi formaţiunea sa susţin că şi-au asigurat o majoritate în parlament şi i-au solicitat, luni, şefului statului să-l desemneze pe Zaev pentru formarea cabinetului.

SDSM, care are 49 de mandate în legislativul cu 120 de locuri, a obţinut susţinerea a 18 deputaţi albanezi acceptând să modifice statutul limbii albaneze în limbă oficială în republică. Acest acord a determinat proteste din partea formaţiunii VMRO a fostului premier naţionalist Nikola Gruevski, potrivit căreia este vorba de un preludiu la divizarea etnică a Macedoniei.

Potrivit legislaţiei actuale, limba albaneză poate fi folosită în administraţie în localităţile unde albanezii reprezintă peste 20% din populaţie. Aceştia formează între un sfert şi o treime din cele 2,1 milioane de locuitori ai ţării, dar domină municipalităţile din nord şi vest.

Preşedintele Ivanov este un aliat apropiat al fostului premier Gruevski, acuzat de corupţie şi că ar fi ordonat ascultarea ilegală a mii de oameni pentru a-şi consolida puterea. Nikola Gruevski a fost premier din 2006 până în 2016. La alegerile anticipate din decembrie anul trecut, VMRO a obţinut 51 de locuri, dar nu a reuşit să-şi înnoiască parteneriatul cu Uniunea democratică pentru integrare (DUI) a etnicilor albanezi, care acum susţine SDSM, mai menţionează DPA.