Fillon a făcut anunţul în cadrul unei conferinţe de presă începute după 13:00, ora României. În discurs, politicianul a invocat un "asasinat politic" asupra sa şi a spus că scandalul în care este implicat nu face decât să îi sporească hotărârea de a continua cursa electorală.

"Nu doar eu sunt victima unui asasinat politic, ci şi alegerile prezidenţiale", a spus politicianul. "Nu voi ceda, nu mă voi preda, nu voi retrage, voi lupta până la capăt", a adăugat. Fillon a mai spus că "Franţa este mai mare decât greşelile mele". "Voi, alegătorii, trebuie să acţionaţi. Voi veni la întâlnirea pe care democraţia ne-o oferă pentru a ne decide viitorul comun. Franţa e mai mare decât greşelile mele", a declarat fostul premier.

Francois Fillon şi soţia sa, Penelope, fac obiectul unei anchete penale în Franţa, în urma unor acuzaţii de angajări fictive în cadrul biroului parlamentar al politicianului.

Francois Fillon a primit miercuri dimineaţă o convocare din partea judecătorilor de instrucţie în cazul Penelope Fillon, au indicat surse apropiate candidatului, potrivit Journal du Dimanche, în ediţia online, informaţie confirmată de altfel de însuşi Fillon.

La 25 ianuarie, justiţia franceză a deschis o anchetă în urma dezvăluirilor din presă despre salariile primite de Penelope Fillon în calitate de asistentă parlamentară a soţului său, apoi a supleantului acestuia, suma totală ridicându-se la peste 800.000 de euro brut între 1988 şi 2013.

Anchetatorii încearcă să stabilească dacă soţia fostului prim-ministru a prestat în mod efectiv o activitate în anii în care a fost remunerată, sau a fost vorba despre o slujbă fictivă.

François Fillon, a cărui candidatură a fost serios fragilizată de acest scandal, şi-a pierdut statutul de favorit în alegerile prezidenţiale din aprilie-mai, sondajele indicându-l eliminat din primul tur, în favoarea şefei Frontului Naţional, Marine Le Pen, şi a centristului Emmanuel Macron.