Moţiunea propusă de guvernul scoţian a fost adoptată cu 90 de voturi pentru şi 34 împotrivă, acestea din urmă provenind în majoritate de la membrii Partidului Conservator.

Acest vot 'este un test-cheie cu privire la faptul dacă vocea Scoţiei este ascultată şi dacă dorinţele noastre pot fi acomodate în interiorul procesului din Marea Britanie', a declarat Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoţiei, înaintea scrutinului.

Deşi la referendumul din 23 iunie votul per ansamblu a fost favorabil Brexit-ului, două provincii — Scoţia şi Irlanda de Nord — au votat majoritar pentru menţinerea Regatului Unit în blocul comunitar.

După referendum, la care 62% dintre votanţii din Scoţia s-au pronunţat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, guvernul de la Edinburgh s-a angajat să întreprindă toate demersurile pentru menţinerea Scoţiei în Uniune, inclusiv prin organizarea 'foarte probabilă', conform prim-ministrului Nicola Sturgeon, a unui nou referendum privind independenţa provinciei de Regatul Unit, după cel eşuat din 2014.