Jean-Claude Juncker a reacţionat la evenimentele politice româneşti si la protestele românilor spunând că deja săptămâna trecută Comisia Europeană cerut guvernului să retragă ordonanţele de urgentă. „Acest lucru a fost făcut. Aş vrea ca România să-si revină şi cred că este pe cale de a o face”, a spus oficialul.

Alături de Juncker se afla în acel moment prim ministrul Franţei Bernard Cazeneuve, care a preferat el să vorbească despre valorile fundamentale ale familiei europene.

„Comisia Europeană aminteşte aici principiile părinţilor fondatori ai UE, care erau ataşaţi principiilor de drept ce sunt inalienabile”, a spus Cazeneuve care a adăugat că, „din acest punct de vedere, dialogul este eficient”.

Cu câteva ore înaintea acestor declaraţii, ministrul român de externe Teodor Meleşcanu s-a aflat la Comisia Europeană unde l-a întâlnit pe vice preşedintele Frans Timmermans, transmite RFI.

In urma întâlnirii, Timmermans a emis un comunicat de presă prin care amintea necesitatea ca progresele făcute de România în combaterea corupţiei să fie „ireversibile”.

„Lupta împotriva corupţiei trebuie să avanseze şi nu să facă paşi înapoi” , mai spunea comunicatul, reluând de fapt declaraţiile făcute de acelaşi Timmermans în 25 ianuarie când a fost publicat raportul MCV.

Greu de spus acum când va fi oprită monitorizarea României prin acest mecanism şi dacă acest moment va avea loc înainte de preşedinţia româna a UE  din 2019.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene remarca însă acum că „evenimentele de săptămâna trecută nu merg în sensul îndeplinirii acestor obiective”.