Parlamentul scoţian votează împotriva lansării Brexitului

Parlamentul scoţian votează împotriva lansării Brexitului
Sursa: www.agerpres.ro Foto: bbc.com 07.02.2017 11:37
Parlamentul scoţian urmează să-şi exprime marţi în mod oficial opoziţia faţă de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), votând simbolic împotriva proiectului de lege guvernamental menit să o autorizeze pe Theresa May să lanseze negocierile pentru ieşirea din UE, informează AFP.

Chiar dacă acest vot, prevăzut pentru 17:00 GMT, nu va avea influenţă asupra Londrei, Curtea Supremă stipulând că parlamentele regionale nu trebuie să fie consultate, el este prezentat în Parlamentul Naţional Scoţian (SNP) ca fiind unul dintre cele mai importante din istoria de 18 ani a parlamentelor regionale.

'Aceste este unul dintre voturile cele mai semnificative din istoria parlamentului scoţian după dreptul' acordat parlamentelor regionale, a declarat premierul scoţian Nicola Sturgeon.

'Acest vot este mai mult decât unul simbolic. Acesta este un test-cheie pentru a şti dacă vocea Scoţiei este ascultată şi dacă doleanţele noastre pot fi luate în considerare în cadrul procesului britanic' de ieşire din UE, a adăugat preşedinta SNP.

Partidul Laburist Scoţian, care are 24 de reprezentanţi în parlamentul regional, şi-a exprimat la rândul său opoziţia faţă de proiectul de lege guvernamental, aducând astfel suficiente voturi SNP — care are 63 de reprezentanţi din 129 — pentru a asigura că votul va fi aprobat marţi la Holyrood, sediul parlamentului scoţian.

Cu toate acestea, Kezia Dudgale, aflată în fruntea Partidului Laburist scoţian i-a cerut Nicolei Sturgeon să înceteze să se folosească de Brexit pentru a agita ameninţarea unui noi referendum privind independenţa scoţiană.

În timpul referendumului cu privire la independenţa scoţiană în 2014, Edinbourghului i s-a promis că va fi considerat un 'partener egal' al Londrei în cadrul Regatului Unit în cazul în care regiunea va respinge scindarea, ceea ce ea a şi făcut, cu 55% din voturi.

Cu 20 de luni mai târziu, Scoţia a votat în proporţie de 62% pentru a rămâne în UE, însă vocea sa nu a fost auzită la scara ţării care a votat 52% în favoarea Brexitului.

Irlanda de Nord a votat şi ea în majoritate pentru menţinerea în UE, în timp ce Ţara Galilor s-a raliat poziţiei Angliei, favorabilă ieşirii din UE.

Parlamentul scoţian încearcă acum să-şi facă auzită vocea chiar dacă guvernul Theresei May pare puţin dispus să o audă.

'Guvernul Marii Britanii va continua să-şi respecte angajamentul faţă de guvernul scoţian şi scoţieni, în timp ce ne pregătim să părăsim UE pentru a obţine un acord mai bun pentru Scoţia şi pentru ţară', a declarat un purtător de cuvânt al guvernului condus de May.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI