'Aceste este unul dintre voturile cele mai semnificative din istoria parlamentului scoţian după dreptul' acordat parlamentelor regionale, a declarat premierul scoţian Nicola Sturgeon.

'Acest vot este mai mult decât unul simbolic. Acesta este un test-cheie pentru a şti dacă vocea Scoţiei este ascultată şi dacă doleanţele noastre pot fi luate în considerare în cadrul procesului britanic' de ieşire din UE, a adăugat preşedinta SNP.

Partidul Laburist Scoţian, care are 24 de reprezentanţi în parlamentul regional, şi-a exprimat la rândul său opoziţia faţă de proiectul de lege guvernamental, aducând astfel suficiente voturi SNP — care are 63 de reprezentanţi din 129 — pentru a asigura că votul va fi aprobat marţi la Holyrood, sediul parlamentului scoţian.

Cu toate acestea, Kezia Dudgale, aflată în fruntea Partidului Laburist scoţian i-a cerut Nicolei Sturgeon să înceteze să se folosească de Brexit pentru a agita ameninţarea unui noi referendum privind independenţa scoţiană.

În timpul referendumului cu privire la independenţa scoţiană în 2014, Edinbourghului i s-a promis că va fi considerat un 'partener egal' al Londrei în cadrul Regatului Unit în cazul în care regiunea va respinge scindarea, ceea ce ea a şi făcut, cu 55% din voturi.

Cu 20 de luni mai târziu, Scoţia a votat în proporţie de 62% pentru a rămâne în UE, însă vocea sa nu a fost auzită la scara ţării care a votat 52% în favoarea Brexitului.

Irlanda de Nord a votat şi ea în majoritate pentru menţinerea în UE, în timp ce Ţara Galilor s-a raliat poziţiei Angliei, favorabilă ieşirii din UE.

Parlamentul scoţian încearcă acum să-şi facă auzită vocea chiar dacă guvernul Theresei May pare puţin dispus să o audă.

'Guvernul Marii Britanii va continua să-şi respecte angajamentul faţă de guvernul scoţian şi scoţieni, în timp ce ne pregătim să părăsim UE pentru a obţine un acord mai bun pentru Scoţia şi pentru ţară', a declarat un purtător de cuvânt al guvernului condus de May.