Nicolas Sarkozy va ajunge în instanţă pentru finanţarea campaniei prezidenţiale din 2012

Nicolas Sarkozy va ajunge în instanţă pentru finanţarea campaniei prezidenţiale din 2012
Sursa: www.news.ro Foto: lefigaro.fr 07.02.2017 12:25

Surse judiciare susţin că fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, va fi judecat pentru acuzaţiile de finanţare ilegală a campaniei prezidenţiale eşuate din 2012, atunci când a pierdut realegerea în faţa socialistului Francois Hollande, transmite Reuters.

De asemenea, alte 13 persoane ar urma să fie judecate în aşa-numita ”afacere Bygmalion”.

Decizia de punere sub inculpare a fostului preşedintelui are loc în contextul intensificării presiunii publice asupra politicienilor francezi, care nu dau dovadă de transparenţă cu privire la finanţele personale.

Nicolas Sarkozy este acuzat de procurori că a depăşit plafonul cheltuielilor electorale în 2012, că a omis să respecte formalităţile cu privire la contul de campanie şi că a introdus în acesta elemente contabile ”minore, cu bunăştiinţă”, prin omiterea cheltuielilor plătite de UMP.

Potrivit Parchetului, responsabilitatea fostului şef de stat este ”deplin angajată” în ceea ce priveşte infracţiunea de finanţare ilegală a campaniei electorale, deoarece el este cel care a dat instrucţiuni în favoarea unei creşteri a cheltuielor, în pofida depăşirii plafonului încă din a treia săptămână de campanie.
 
Finanţarea ilegală a campaniei electorale este pasibilă de o pedeapsă cu o amendă în valoare de 3.750 de euro şi un an de închisoare.
 
Ancheta "Bygmalion" viza, la origine, un presupus sistem de facturi false menite să mascheze depăşirea cheltuielilor la UMP - al cărui moştenitor este Partidul Les Républicains.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI