''Ceea ce este sigur este că în Uniunea Europeană avem o poziţie clară în legătură cu anexarea ilegală a Crimeii (de către Rusia), că vom continua să n-o recunoaştem, şi în legătură cu necesitatea unei aplicări totale a acordurilor de la Minsk'', menite să readucă pacea în Ucraina, a declarat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

La sosirea la o reuniune la Bruxelles a miniştrilor de externe din ţările UE, Federica Mogherini a fost întrebată despre declaraţia de duminică a preşedintelui american Donald Trump privind dorinţa de relansare a relaţiilorcu omologul său rus, Vladimir Putin.

''Nu sunt eu cea care trebuie să facă speculaţii (...) Nu mă pot exprima în legătură cu punctul de vedere al administraţiei americane, dar pot să spun care este cel al Uniunii Europene'', a subliniat ea.

În contextul ''degradării semnificative'' a situaţiei începând din 29 ianuarie în estul Ucrainei, unde au loc lupte cu arme grele între forţele loiale Kievului şi separatiştii proruşi, UE îşi va reafirma dorinţa ''de a lucra cu toate părţile'', a adăugat Federica Mogherini, fost ministrul de externe al Italiei. Ea a mai spus că respectarea încetării focului şi revenirea la calm în estul Ucrainei sunt ''o obligaţie''. 


Şeful diplomaţiei britanice, Boris Johnson, a făcut şi el apel la ''menţinerea presiunii asupra Rusiei''. În cursul reuniunii, Johnson a declarat presei că ''Regatul Unit va insista asupra faptului că nu se pune problema unei relaxări a sancţiunilor'' impuse din 2014 Moscovei şi apropiaţilor preşedintelui Putin. 


''Avem o politică clară şi bine formulată în privinţa Rusiei şi ea va continua, având puţină importanţă gesturile noii administraţii americane faţă de preşedintele rus'', a dat asigurări la rândul său Alfonso Dastis, ministrul spaniol de externe. În ce priveşte conflictul din Ucraina, ''avem o politică bine definită, ce constă în a determina respectarea acordurilor de la Minsk'', a afirmat Dastis, adăugând că, ''atunci când va exista un progres net în legătură cu acordurile de la Minsk, se va putea face o reconsiderare a sancţiunilor''.