Comisia Regală a Răspunsului Instituţional pentru Abuzarea Sexuală a Copiilor a primit informaţii despre 4.444 de presupuse incidente de pedofilie raportate autorităţilor religioase în ultima jumătate de veac, iar în unele episcopii până la 15% din preoţii erau vizaţi de asemenea acuzaţii.

Australia a cerut în urmă cu cinci ani lansarea unei investigaţii de către Comisia Regală cu privire la abuzurile sexuale comise în Biserica Catolică.

„Aceste poveşti erau similare. Copiii erau ignoraţi sau, chiar mari rău, pedepsiţi. Acuzaţiile nu erau niciodată investigate. Preoţii erau mutaţi. Membrii parohiei, în care ajungeau preoţii, nu ştiau nimic despre acuzaţii. Documentele nu erau păstrate sau erau distruse. Păstrarea secretelor era extrem de importantă”, a declarat Gail Gurness, o avocată din Comisia Regală.

Vârsta medie a victimelor era 10-11 ani, iar preoţii catolici vizau atât fete cât şi băieţi. De asemenea, 90% din cei 1.880 de preoţi acuzaţi de-a lungul anilor erau bărbaţi.

Membrii comisiei au discutat cu mii de supravieţuitori şi au ascultat mărturiile copiilor abuzaţi în biserici, orfelinate, cluburi sportive sau şcoli.

„Aceste numere sunt şocante, sunt tragice şi imposibil de justificat. Aceste date, precum şi tot ce am auzit în ultimii patru ani, pot fi interpretate într-un eşec uriaş din partea Bisericii Catolice de a apăra copiii din Australia”, a declarat directorul executiv al Comisiei Regale.