Breaking News

Victorie pentru protestatarii din România: Guvernul a abrogat ordonanţa de modificarea a Codului Penal

Victorie pentru protestatarii din România: Guvernul a abrogat ordonanţa de modificarea a Codului Penal
Sursa: jurnal.md Foto: digi24.ro 05.02.2017 15:18
16:39
Update

Ordonanţa de urgenţă pentru abrogarea OUG privind modificarea Codului Penal, publicată în Monitorul Oficial al României

Ordonanţa de urgenţă pentru abrogarea OUG privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală a fost publicată duminică în Monitorul Oficial al României.

În preambulul ordonanţei, este invocată, printre motivele abrogării, reacţia populaţiei care a manifestat în stradă, scrie news.ro.

Ordonanţa a fost abrogată „având în vedere că au existat foarte multe reacţii, nu numai în ce priveşte fondul actului normativ, cât şi în ce priveşte modalitatea de adoptare a acestuia, constatând că faptul că actul normativ menţionat a suscitat un real interes în rândul cetăţenilor României, aceştia înţelegând să se implice activ nu numai prin participarea la dezbaterea publică în perioada prealabilă adoptării, dar şi prin susţinerea ideilor în cadrul unor manifestări publice, observând că  puternica reacţie a cetăţenilor români a vizat în special insuficienta dezbatere a soluţiilor de interes pentru întreaga comunitate, solicitând o mai mare dezbatere în cadrul Parlamentului”.

Guvernul României a aprobat abrogarea OUG 13/2017 privind modificarea codurilor penale. Decizia a fost luată în şedinţa de urgenţă a Executivului convocată astăzi, la ora 14.00.

Totodată, a fost aprobat şi memorandumul prin care sunt declasificate stenogramele şedinţelor de Guvern prin care au fost modificate codurile în anul 2016 şi 2017, scrie news.ro. Prin aprobarea unui memorandum vor putea fi date publicităţii stenogramele şedinţei din 18 mai 2016, când guvernul Cioloş a modificat cele două coduri, şi a şedinţei în care guvernul Grindeanu a făcut acelaşi lucru pe 31 ianuarie.

În ceea ce-l priveşte pe ministrul român al Justiţiei, Florin Iordache, surse guvernamentale au declarat că premierul Sorin Grindeanu i-a solicitat să-şi facă o evaluare a activităţii şi a ministerului pe care îl conduce de la preluarea mandatului.

Presa de la Bucureşti mai scrie că, după şedinţa specială a Cabinetului, se aşteaptă şi un anunţ legat de plecarea ministrului Justiţiei Florin Iordache din Executiv, mai ales că, în urmă cu o zi, premierul român a spus că acesta trebuie să îşi asume consecinţele pentru faptul că argumentele Guvernului pentru OUG 13/2017 nu au fost bine comunicate.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI