„A-ţi imagina că o ţară are un viitor rupându-se de restul lumii nu corespunde niciunei realităţi”, a declarat Matthias Fekl pentru Journal du Dimanche, făcând referire la noul preşedinte american Donald Trump.

„În faţa acestui lucru, Europa trebuie în schimb să se gândească asupra globalizării şi să iasă de sub „servitutea sa voluntară” faţă de Statele Unite”, a adăugat el.

„Ea trebuie să pună capăt naivităţii de care dă uneori dovadă şi să aplice pe deplin principiul reciprocităţii în relaţiile sale economice”, a adăugat oficialul francez.

De la venirea sa la putere, Donald Trump pare să ducă o politică protecţionistă, chiar naţionalistă, inclusiv în detrimentul principalilor săi parteneri, între care UE.

Proiectul de acord comercial între SUA şi Europa, deja în dificultate înainte de plecarea lui Barack Obama de la Casa Albă, este astfel mai mult decât incert.

Mare critic al construcţiei europene, Trump nu îşi ascunde dorinţa de a negocia cu prioritate un acord bilateral cu Marea Britanie pentru a face din Brexit un „succes”.

Secretarul de stat francez însărcinat cu comerţul extern a subliniat că „imprevizibilitatea şi impulsivitatea” noului preşedinte american aduc „mari incertitudini în lumea întreagă”.

„Vom asista probabil la o retragere a SUA din afaceri globale şi, din când în când, din interferenţe punctuale, răspunzând unei logici de apărare a intereselor lor naţionale imediate”, a spus Matthias Fekl.

„În faţa acestui lucru, Europa şi Franţa trebuie să fie mai mult ca oricând un factor de stabilitate în lume”, a adăugat el.