Pentru a doua oară în mai puţin de doi ani, politicianul de opoziţie şi critic al Kremlinului, Vladimir Kara-Murza se află în pericol de a-şi pierde viaţa. Joi, acesta a fost internat într-un spital din capitala rusă. Doctorul care îl îngrijeşte consideră că situaţia politicianului este critică, a spus avocatul lui Kara-Murza, Vadim Prokorov pentru DW. Mai multe organe au cedat, iar politicianul se află în comă indusă. Nu există, până în prezent, un diagnostic, însă simptomele sunt similare cu acelea din 2015.

La finele lunii mai, anul trecut, Kara-Murza s-a îmbolnăvit, brusc. Şi atunci, la fel ca acum, acesta s-a aflat în comă şi a petrecut mai multe săptămâni la terapie intensivă. Diagnosticat iniţial cu probleme cardiace, medicii au descoperit şi o disfuncţionalitate renală. După ce s-a pus pe picioare cât de cât, bărbatul a decis să îşi facă analizele în străinătate. Medicii străini au descoperit o concentraţie ridicată de metale grele în organismul său. Kara-Murza a suspectat o acţiune de otrăvire a lui din motive politice şi a solicitat comitetului de anchetă rus, cea mai importantă instituţie de urmărire penală, să deschidă o anchetă. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum, mai spune avocatul. 

Opoziţie împotriva lui Putin, apropiere de Nemţov

Kara-Murza, în vârstă de 35 de ani, este fiul unui renumit moderator de televiziune, care poartă acelaşi nume. Spre deosebire de tatăl său, moderator TV şi renumit critic al Kremlinului, Kara-Murza Junior e mai puţin cunoscut publicului. A studiat istoria la Universitatea Cambridge, urmând apoi cariera de jurnalist a tatălui său. De la începutul anilor 1990 s-a implicat tot mai mult în politică. A schimbat de trei ori partidul, rămânând însă de fiecare dată în opoziţie faţă de conducerea lui Putin. Kara-Murza a participat la demonstraţiile de la Moscova împotriva revenirii lui Vladimir Putin, atunci premier, la Kremlin.

De asemenea, el a susţinut deschis sancţunile vestului împotriva politicienilor ruşi, făcându-şi în acest fel nenumăraţi duşmani. Prima îmbolnăvire subită a apărut la trei luni după asasinarea lui Boris Nemţov la Moscova. Kara-Murza era prieten bun cu el de peste zece ani, fiindu-i şi consilier. El a fost membru în conducerea partidului de opoziţie al lui Nemţov, RPR-Parnas, până în decembrie anul trecut, când a demisionat în semn de protest faţă de cooperarea partidului cu politicieni naţionalişti.

Înainte de a doua îmbolnăvire, politicianul a solicitat aprobare din partea autorităţilor locale din Moscova pentru organizarea unui marş în memoria lui Boris Nemţov, a povestit Ilia Iaşin, politician de opoziţie pentru DW. "Desigur că se temea pentru viaţa lui. Şi-a dus familia în Statele Unite, apoi s-a întors şi a continuat treaba", povesteşte Iaşin.

ONG-ist la "Rusia Deschisă"

Kara-Murza este implicat şi în ONG-ul fostului magnat şi critic al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, ”Rusia Deschisă”, care trăieşte în străinătate, după ispăşirea unei pedepse cu închisoarea timp de zece ani. În noiembrie anul trecut, Kara-Murza a primit o funcţie de conducere în mişcarea sus-numită. Mihail Hodorkovski nu a vrut să vorbească despre a doua îmbolnăvire a tânărului politician. "Da, au existat cu siguranţă presiuni împotriva lui" a spus magnatul în emisiunea de interviuri a Janei Nemţova, fiica lui Boris Nemţov şi reporteră DW.

După asasinarea lui Nemţov, Kara-Murza a plecat împreună cu Mihail Kasianov la Washington. Cei doi le-au înmânat parlamentarilor din Congresul American aşa-numita ”Listă Nemţov”. Pe aceasta se aflau numele a opt jurnalişti şi politicieni ruşi, responsabili pentru instigare publică împotriva lui Nemţov.

Kara-Murza şi Kasianov au apelat atunci la sancţiuni împotriva acestor persoane, cum ar fi interdicţii de călătorie şi închidere de conturi. În perioada anexării peninsulei Crimeea de către Rusia, în martie 2014, Kara-Murza Junior a susţinut, într-un articol din ”Washington Post”, sancţiunile împotriva politicienilor ruşi de top. Cu câţiva ani în urmă se pronunţase la Washington, într-un alt caz, pentru astfel de sancţiuni. A fost vorba, mai exact, despre avocatul şi militantul pentru combaterea corupţiei, Serghei Magnitsky, care a murit în închisoare. Statele Unite au învinuit Rusia pentru moartea acestuia, implementând sancţiuni, la finele lui 2012.