Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU (FAO) a făcut apel la ţările din Europa şi Africa de Nord să dea dovadă de vigilenţă pentru a împiedica posibilele focare de rugină neagră a grâului să se tranforme în epidemii care să afecteze producţia alimentară.

În 2016, sute de hectare de grâu au fost afectate în Sicilia de această boală provocată de ciuperca Puccinia graminis, în cel mai grav atac de acest fel care a lovit Europa în peste 50 de ani, susţin cercetătorii.

"Nu am mai văzut aşa ceva în cinci sau şase decenii", a declarat David Hodson, din cadrul Centrului internaţional pentru ameliorarea porumbului şi grâului (CIMMYT), citat de Agerpres.

În urma unei a analize a CIMMYT şi a universităţii din Aarhus, din Danemarca, cercetătorii au atras atenţia într-un articol publicat joi în revista Nature că boala a fost provocată de o tulpină nouă de rugină neagră a grâului, o contaminare cu o ciupercă ce poate distruge o întreagă recoltă în câteva săptămâni dacă este netratată.

"Este foarte agresivă", a declarat Biagio Randazzo, agronomul care a descoperit primul boala, precizând că în Sicilia diferite tipuri de grâu cu conţinut ridicat de gluten, precum şi culturi de grâu pentru pâine sau ovăz au fost afectate.

Sporii de rugină neagră a grâului sunt împrăştiaţi de vânt şi în 2017 ciuperca ar putea afecta recoltele din ţări apropiate precum Grecia, Albania, Libia sau Tunisia, au avertizat cercetătorii.

Contaminarea nu este totuşi una sigură, pentru că este posibil ca sporii să nu fi supravieţuit temperaturilor foarte scăzute din această iarnă, au adăugat ei.

Expertul FAO în domeniul bolilor plantelor Fazil Dusunceli a declarat că boala ar putea reprezenta un pericol în special pentru fermierii mici din Africa de Nord, care produc o mare parte din cantitatea de grâu din regiune.

Stropirea timpurie cu fungicide este foarte importantă pentru limitarea focarelor, potrivit cercetătorilor, dar micii fermieri de multe ori nu au banii şi nu dispun de expertiza necesară pentru a le utiliza eficient, a apreciat el. "Ei sunt mai vulnerabili", a spus el într-un interviu.

Un risc suplimentar este reprezentat de recenta apariţie în unele zone din Europa, Africa şi Asia a două noi tulpini ale unei alte boli, respectiv rugina galbenă a grâului, al căror impact potenţial nu este încă clar.

"Este mai important ca niciodată ca specialiştii din instituţiile internaţionale şi ţările producătoare de grâu să colaboreze pentru a opri aceste boli. Trebuie să fim prompţi şi meticuloşi în modul în care abordăm această problemă", a precizat Dusunceli într-un comunicat.

Peste un miliard de oameni din ţările în curs de dezvoltare se bazează pe grâu ca sursă de hrană şi venit, potrivit FAO.