În faţa judecătorilor şi procurorilor, Navalnîi şi-a susţinut nevinovăţia şi intenţia de a-şi continua activitatea. „Din nefericire, în Rusia de astăzi numai în tribunale mai pot oamenii cinstiţi ca mine să vorbească deschis şi să îşi exprime public vederile politice. În ultimii 4 ani, am stat în arest la domiciliu un an, am trecut prin mai multe procese, asemănătoare cu cel de astăzi, fratele meu a fost închis. Dar, cu toate astea, am publicat mai multe investigaţii, i-am expus, atât cât am putut, pe toţi aceşti hoţi şi aceste grupări de crimă organizată care au uzurpat puterea în Rusia pe care voi, oficialii tribunalului, îi serviţi. De la Şuvalov la Secin, de la rudele lui Putin la violonistul lui Putin noi le-am dat în vileag averile, am explicat publicului cum ne-au furat ţara noastră frumoasă”, a declarat activistul, în timpul procesului.

„Campania mea electorală va continua. Cred că am dreptul legal şi moral de a candida în alegerile prezidenţiale din 2018. Nu accept sentinţa. Nu sunt vinovat. Aceasta sentinţă nu-mi va opri campania pentru alegerile prezidenţiale”, a adăugat Navalnîi.

În tribunalele ruseşti achitările sunt rare şi Navalnîi a declarat că se aşteaptă să fie condamnat, în ciuda faptului că este nevinovat.

Amintim, condamnarea iniţială a lui Navalnîi a fost anulată anul trecut de Curtea Supremă. Activistul şi-a anunţat intenţia de a concura cu Putin la alegerile prezidenţiale din 2018, dar nu va mai putea candida dacă i se reconfirmă condamnarea. Procurorul a spus la procesul ţinut la Kirov că vina lui Navalnîi ar fi fost dovedită pe deplin. El este acuzat că ar fi furat cherestea în valoare de o jumătate de milion de dolari. Navalnîi a fost arestat şi întemniţat de mai multe ori pentru participarea la reuniuni ale opoziţiei. Joi, CEDO a decis că şapte din acele arestări au fost ilegale şi a ordonat Rusiei să-i plătească despăgubiri de 63.000 de euro.