Candidata la alegerile prezidenţiale din Franţa a denunţat o „luptă politică” a PE contra formaţiunii sale politice, în contextul în care la jumătatea lunii februarie legislativul european va începe să reţină părţi din salariul său, dar şi al altor eurodeputaţi ai frontului Naţional, printre care Jean-Marie Le Pen şi Bruno Gollnisch.

„Nicio procedură de recuperare nu se înscrie în niciun fel într-un proces de discriminare sau de persecutare a unei persoane sau a unui partid politic”, a subliniat într-un comunicat Parlamentul European. Acesta a precizat că recuperarea sumei respective nu intervine decât în cazul refuzului de a rambursa sumele încasate în mod necuvenit.

„În urma concluziilor unei anchete desfăşurate de OLAF, administraţia Parlamentului European a fost informată că o sumă de 340.000 de euro a fost încasată necuvenit de doi asistenţi parlamentari ai deputatei europene Marine Le Pen. După ce acesteia i s-a oferit posibilitatea de a aduce orice observaţie utilă, Parlamentul a decis, respectând reglementările financiare europene în vigoare, să recupereze suma”, se mai arată în comunicatul citat.
Raportul final al OLAF în acest caz a fost transmis în iulie 2016 preşedintelui de la acea vreme al Parlamentului European, Martin Schulz.

Luarea de poziţie a PE survine la o zi după ce cotidianul britanic The Guardian a relatat că zece eurodeputaţi din Partidul pentru Independenţa Marii Britanii (UKIP, eurosceptic), printre care Nigel Farage, sunt bănuiţi de Parlamentul European că au folosit incorect sute de mii de euro pentru plata asistenţilor lor, care nu ar fi lucrat în mod real în cadrul instituţiei menţionate.

Serviciile de specialitate ale PE au evaluat la peste 580.000 de euro suma totală pe care respectivii eurodeputaţi vor fi nevoiţi să o ramburseze întrucât activitatea reală a asistenţilor lor, remuneraţi dintr-o sumă forfetară disponibilă pentru fiecare deputat european, nu a avut practic legătură cu mandatul european al angajatorilor lor, ci cu activităţile naţionale ale UKIP.

Potrivit publicaţiei britanice, Nigel Farage şi colegul său Raymond Finch va trebui să ramburseze echivalentul a 84.000 de lire sterline, sumă folosită pentru remunerarea activităţii asistentului lor comun, Christopher Adams, membru al UKIP.

Regulamentul Parlamentului European prevede că asistenţii europarlamentari cu normă întreagă nu au voie să desfăşoare o activitate plătită pentru un partid politic naţional şi că asistenţii part-time trebuie să aibă şi un al doilea loc de muncă. Fiecare dintre cei 751 de membri ai Parlamentului European are dreptul la suma de 23.400 euro lunar pentru remunerarea personalului angajat la biroul din Bruxelles şi în ţara de origine, la care se adaugă 4.342 euro lunar cheltuieli de birou.