Autorităţile franceze ridică documente din Senat ca parte a anchetei despre angajările fictive făcute de Francois Fillon

Autorităţile franceze ridică documente din Senat ca parte a anchetei despre angajările fictive făcute de Francois Fillon
Sursa: www.news.ro Foto: twitter.com 03.02.2017 14:10

Autorităţile franceze au anunţat vineri după-amiază că ridică mai multe documente din clădirea Senatului ca parte a anchetei despre angajările fictive făcute de prezidenţiabilul conservator Francois Fillon. Aceste percheziţii au loc la o zi după ce procurorii au extins ancheta asupra celor doi copii ai familiei Fillon, Marie şi Charles, transmite Reuters.

Anchetatorii încearcă să determine ce activităţi au întreprins în perioada 2005-2007 Marie (34 de ani) şi Charles Fillon (32 de ani).

Cei doi copii ai prezidenţiabilului conservator sunt amândoi avocaţi şi au câştigat aproximativ 84.000 de euro ca angajaţi ai lui Francois Fillon la Senat.

Candidatul Les Republicans a scăzut dramatic în sondaje după publicarea investigaţiei Le Canard Enchaine. Jurnaliştii au susţinut începând cu 25 ianuarie că fostul prim-ministru conservator şi-a plătit soţia cu mii de euro pentru a lucra ca asistentă parlamentară şi colaboratoare la o revistă literară, însă toate angajările aceteia sunt fictive.

Penelope Fillon ar fi primit peste 900.000 de euro ca urmare a celor două angajări fictive. Iniţial, suma vehiculată era de 500.000 de euro.

François şi Penelope Fillon au fost deja audiaţi separat la sediul Grupului de Intervenţie Regională (GIR) de la Versailles, de către poliţişti din cadrul Biroului central pentru luptă împotriva corupţiei şi infracţiunilor financiare (OCLCIFF).

Potrivit Le Canard Enchaîné, Penelope Fillon, care a revendicat întotdeauna o distanţă şi o discreţie faţă de cariera politică a soţului ei, a fost remunerată opt ani ca ataşat parlamentar de către François Fillon, iar apoi ca supleant în Adunarea Naţională, iar timp de 20 de luni la ”La Revue des deux mondes”.

Săptămânalul satiric scrie însă că nu a găsit nicio probă a acestor activităţi, şi citează martori care pun la îndoială realitatea acestor angajări.

Francois Fillon a denunţat în schimb o ”lovitură de stat instituţională din partea stângii” asupra candidaturii sale la alegerile prezidenţiale din Franţa.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI