Nu mai puţin de 330 de acuzaţi, majoritatea membri ai unei şcoli de ofiţeri militari, riscă fiecare pedepse cu închisoare pe viaţă, pentru presupuse legături cu puciul iniţiat vara trecută de o facţiune disidentă a armatei şi imputată de Ankara predicatorului islamist Fetullah Gulen, autoexilat în SUA.

Ei sunt urmăriţi în mod concret pentru asasinat, 'tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale' şi 'apartenenţă la o organizaţie teroristă'.

Potrivit agenţiei de presă Anadolu, 243 de acuzaţi se află în prezent în detenţie provizorie.

Procesul a început în închisoarea Sincan de lângă Ankara, unde s-au luat măsuri speciale de securitate. Un vehicul echipat cu un tun cu apă era pregătit să intervină, în timp ce o dronă îi survola pe apropiaţii celor acuzaţi, prezenţi la faţa locului, potrivit unui jurnalist al AFP.

Sala de audieri, construită pentru a primi până la 1.558 de persoane, era plină de agenţi ai forţelor de ordine ce îi înconjurau pe acuzaţi.

Primul interogat, cadetul Abdulkadir Kahraman, a afirmat că în noaptea puciului eşuat trupele au fost aprovizionate cu muniţii după ce au fost informate de superiorul lor că a avut loc un atac terorist.

Alţi acuzaţi au făcut declaraţii similare, între care şi Arif Ozan Demir, care a declarat că în acea noapte comandantul lor le-a cerut soldaţilor 'să fie pregătiţi', invocând un atac.

Procedurile judiciare lansate după puciul eşuat sunt de o amploare fără precedent în Turcia, unde mai mult de 43.000 de persoane au fost arestate în cadrul epurărilor iniţiate după 15 iulie şi după instaurarea stării de urgenţă.