Paza de coastă a Spaniei a salvat 257 de imigranţi africani la sfârşitul săptămânii trecute

Paza de coastă a Spaniei a salvat 257 de imigranţi africani la sfârşitul săptămânii trecute
Sursa: www.agerpres.ro Foto: ap.com 27.02.2017 14:57
Paza de coastă spaniolă a salvat la sfârşitul săptămânii trecute 257 de imigranţi africani, printre care 22 de femei şi patru copii, aflaţi la bordul a şapte ambarcaţiuni ce navigau între Maroc şi Spania, a anunţat aceasta luni, informează AFP.

Cinci bărci gonflabile ce transportau 210 migranţi au fost salvate duminică seara, iar două, ce transportau 47 de persoane, sâmbătă la sfârşitul zilei. Toate proveneau din Maroc, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al echipelor de salvare pe mare.

Imigranţii, originari din Africa subsahariană, au fost debarcaţi de paza de coastă în mai multe porturi de pe coasta sudică a Spaniei, printre care Almeria sau Motril, unde au fost preluaţi de Crucea Roşie.

Unii dintre ei sufereau de hipotermie, însă niciunul nu era într-o stare de sănătate gravă, potrivit purtătorului de cuvânt al echipelor de salvare.

De asemenea, un cadavru a fost găsit duminică la mijlocul zilei, în larg de Cadix, la câţiva kilometri de strâmtoarea Gibraltar, fără ca autorităţile să fie în măsură să precizeze dacă era vorba de un imigrant.

Între 1 ianuarie şi 22 februarie, circa o mie de imigranţi au sosit în Spania pe cale maritimă şi 38 au murit în apele mării, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), care cifrează la circa 14.000 totalul celor sosiţi în Europa pe Marea Mediterană în timpul acestei perioade.

Enclava spaniolă Ceuta din Maroc, situată vizavi de coastele spaniole, a fost de asemenea scena mai multor sosiri masive de imigranţi de la începutul lunii.

Ceuta, una dintre singurele frontiere terestre ale Uniunii Europene (UE) cu Africa, împreună cu enclava Melilla (la 400 de km est), nu au cunoscut intrări de imigranţi atât de masive de la începutul anilor 2000.

Marocul, în relaţii reci cu Bruxellesul, a ameninţat anterior în mod indirect că va relaxa controlul exersat asupra imigranţilor care, odată ajunşi pe teritoriul Spaniei, pot cere azil şi, dacă îl obţin, să se instaleze în UE.

Morocul şi UE au divergenţe cu privire la interpretarea unui acord de liber-schimb asupra produselor agricole şi piscicole.

Un purtător de cuvânt al echipelor de salvare pe mare a evocat o majorare a sosirilor de imigranţi în acest week-end, însă fără a face vreo legătură cu aceste tensiuni diplomatice.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI