Zid la frontieră: Mexicul agită spectrul taxelor vamale

Zid la frontieră: Mexicul agită spectrul taxelor vamale
Sursa: www.agerpres.ro Foto: epa 26.02.2017 07:52
Şeful diplomaţiei mexicane, Luis Videgaray (foto), a avertizat Washingtonul că ţara sa va impune taxe vamale asupra anumitor produse importate din Statele Unite, dacă acestea vor pune în aplicare proiectul lor de a impozita importurile din Mexic pentru a finanţa zidul de la graniţă, relatează AFP.

"Dacă Mexicul va trebui să facă faţă acestui proiect devenit realitate, şi nu unei simple ameninţări retorice (...), guvernul mexican va trebui să răspundă", a afirmat Luis Videgaray în declaraţii difuzate de Radio Formula.

"Probabil că răspunsul nu va fi să impunem o taxă generală pe toate importurile provenite din Statele Unite, pentru că asta ar penaliza consumatorul mexican, (...) dar să procedăm în mod selectiv", a adăugat el.

Preşedintele american, Donald Trump, a lansat proiectul său de a construi un zid la frontiera şi a promis că va pune să fie plătit de vecinul de la sud, la nevoie taxând banii trimişi de mexicani în ţara lor.

De asemenea, Trump a ameninţat că va impune taxe pe importul de produse mexicane şi va renegocia, chiar abroga Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA), care uneşte Statele Unite, Canada şi Mexicul, prea favorabil intereselor mexicane, în opinia sa.

În legătură cu acest subiect, ministrul mexican de externe a afirmat că ţara sa este deschisă la discuţii despre "anumite aspecte" ale acordului.

De la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, în urmă cu peste o lună, cei doi vecini traversează cea mai gravă criză diplomatică din ultimele decenii.

Pentru a încerca să reducă tensiunea, secretarul de stat american, Rex Tillerson, şi colegul său însărcinat cu securitatea internă, John Kelly, au efectuat zilele trecute o vizită la Ciudad de Mexico, unde, printre altele, au fost primiţi de preşedintele Enrique Pena Nieto.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI