Potrivit unui studiu al Universităţii Quinnipiac, după patru săptămâni la putere, numai 38% dintre alegători consideră că Donald Trump acţionează bine, faţă de 55% care îi dezaprobă acţiunile.

Aceste valori sunt nemaiîntâlnite pentru începutul unui mandat prezidenţial.

Mai grav pentru Casa Albă, 63% dintre alegători afirmă că omul de afaceri newyorkez nu este destul de ponderat, iar 55% nu îl consideră cinstit.

Pentru orice om politic tradiţional, asemenea cifre ar fi absolut catastrofale şi i-ar determina pe aliaţii lui să ia distanţă.

Mulţi la Washington se gândesc deja la legislativele din 2018, care vor fi un adevărat test pentru aleşii republicani în post. Alegerile de la jumătatea mandatului sunt adeseori considerate ca un fel de referendum asupra acţiunilor preşedintelui, iar democraţii visează de pe acum să obţină 24 de mandate şi controlul Camerei Reprezentanţilor. Un asemenea scenariu ar fi o lovitură serioasă pentru agenda politică a lui Donald Trump.

Congresmenii republicani sunt astfel prinşi în capcană între un preşedinte impopular şi dezaprobarea publicului larg. Dacă se opun preşedintelui, nu sunt la adăpost de vreun mesaj distrugător pe Twitter al omului de afaceri şi, mai rău, ar putea vedea un candidat 'trumpist' încercând să le blocheze calea la viitoarele alegeri.

În acest sens, un alt sondaj publicat miercuri, realizat de Pew Research Center, arată că alegătorii republicani sunt în continuare dispuşi să îl susţină pe Donald Trump în cazul uni conflict cu aleşii partidului în Congres.

„Peste jumătate dintre republicani şi cei care se declară apropiaţi partidului (52%) afirmă că, dacă Donald Trump şi liderii republicani ai Congresului sunt în dezacord asupra unui subiect, ar fi mai înclinaţi să aibă încredere în Donald Trump', a subliniat Pew Center.

În schimb, 'aproape o treime (34%) spun că ar avea încredere în liderii republicani în cazul unui dezacord cu preşedintele', potrivit aceluiaşi sondaj.