Cei trei judecători nu au cerut plata unei cauţiuni de 200.000 de euro, aşa cum a solicitat parchetul. De asemenea, ei i-au permis lui Urdangarin să rămână în Elveţia, unde locuieşte din 2013 împreună cu infanta Cristina şi cei patru copii ai lor.

Tribunalul i-a impus totuşi să se prezinte o dată pe lună în faţa "autorităţii judiciare" din această ţară, să anunţe orice deplasare în afara Uniunii Europene şi orice schimbare de reşedinţă.

El a fost condamnat la şase ani şi trei luni de închisoare, la 17 februarie, în special pentru deturnare de fonduri publice, fraudă fiscală şi trafic de influenţă. Dar apărarea sa a anunţat că doreşte să facă apel.

În timp ce părăsea la prânz tribunalul, Urdangarin a fost huiduit de manifestanţi, care l-au făcut "chorizo", un termen popular însemnând "hoţ".

Avocaţii săi au încă o perioadă de câteva zile, până la 28 februarie, pentru a face apel. Curtea Supremă este de aşteptat să aibă nevoie de mai multe luni pentru a decide în acest caz care a pătat imaginea monarhiei în Spania şi a precipitat abdicarea regelui Juan Carlos I.

Ginerele lui Juan Carlos, pus sub investigaţie la sfârşitul anului 2011, a dat asigurări în timpul procesului că nu a luat nicio decizie importantă fără a consulta Palatul Regal.

Fost campion olimpic de handbal, el este căsătorit din 1997 cu Cristina de Bourbon. Urdangarin a fost acuzat că a deturnat între 2004 şi 2006 subvenţii atribuite unei fundaţii non-profit pe care o prezida, numită Noos.

La rândul ei, infanta Cristina a fost achitată după ce a fost suspectată de fraudă fiscală. Cu toate acestea, ea a trebuit să plătească o amendă de 265.000 de euro din cauza "responsabilităţii sale civile solidare" cu soţul ei în acest caz.