Aceste ciocniri, care au făcut cel puţin 132 de morţi potrivit OSDO, au avut loc între Armata Khaled Ben al-Walid, un mic grup care a depus jurământ de credinţă faţă de SI în mai 2016, şi mai multe mişcări rebele islamiste, printre care influenta Ahrar al-Sham.

Ele au început printr-un atac prin surprindere al micului grup jihadist asupra rebelilor din vestul provinciei.

Grupul pro-SI a cucerit trei localităţi, printre care Sahem al-Jaulan, din apropierea frontierei cu Iordania.

De asemenea, a preluat controlul unei coline strategice, deasupra oraşului Nawa, unul dintre cele mai mari deţinute de rebeli în provincia Deraa.

Grupul Khaled Ben al-Walid "doreşte să îşi extindă influenţa în acest triunghi strategic, între Deraa, Iordania şi Înălţimile Golan", a explicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Provincia Deraa, leagăn al revoltei împotriva regimului Bashar Al-Assad în 2011, este împărţită între diverşi beligeranţi, mai ales rebelii care controlează majoritatea, regimul şi SI. Oraşul cu acelaşi nume este divizat între armată şi insurgenţi.

Declanşat de represiunea manifestaţiilor prodemocraţie, războiul din Siria, care a făcut peste 310.000 de morţi, a devenit foarte complex odată cu ascensiunea grupărilor jihadiste şi implicarea forţelor regionale şi a puterilor internaţionale.