Malaezia cere urmărirea prin Interpol a patru suspecţi nord-coreeni în cazul uciderii lui Kim Jong-Nam

Malaezia cere urmărirea prin Interpol a patru suspecţi nord-coreeni în cazul uciderii lui Kim Jong-Nam
Sursa: www.agerpres.ro Foto: ap.com 23.02.2017 12:17
Malaezia a cerut organizaţiei de poliţie Interpol să lanseze o alertă pentru urmărirea internaţională a patru suspecţi nord-coreeni în cazul uciderii lui Kim Jong-Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-Un, a anunţat joi şeful poliţiei malaeziene Khalid Abu Bakar, potrivit Reuters.

Kim Jong-Nam a fost atacat în 13 februarie de două femei care l-ar fi stropit pe faţă cu un lichid în aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, unde trebuia să se îmbarce pentru Macao. El a decedat în timp ce era transportat la spital. Oficiali sud-coreeni şi americani au declarat că acest asasinat a fost comis de agenţi nord-coreeni.

Khalid a adăugat joi că două femei — o vietnameză şi o indoneziancă — arestate săptămâna trecută fuseseră plătite pentru a comite atacul fatal asupra lui Kim Jong-Nam folosind o otravă cu acţiune rapidă, însă a refuzat să precizeze dacă ele lucrau pentru un serviciu secret.

Poliţia malaeziană a arestat şi un bărbat nord-coreean şi se află în căutarea altor şapte persoane având legătură cu acest asasinat. Trei dintre ele — un diplomat, un oficial al companiei aeriene nord-coreene şi un alt bărbat — se pare că încă se află pe teritoriul malaezian. Ceilalţi patru suspecţi ar fi părăsit Malaezia în 13 februarie, data uciderii lui Kim Jong-Nam.

De asemenea, Khalid Abu Bakar a menţionat că poliţia malaeziană a trimis o cerere oficială ambasadei Coreii de Nord la Kuala Lumpur pentru a interoga doi suspecţi — secretarul II în ambasadă şi un oficial al companiei aeriene nord-coreene. ''Dacă nu ai nimic de ascuns, atunci nu ar trebui să-ţi fie frică să cooperezi'', a declarat Khalid Abu Bakar în faţa presei.

El a explicat că pe numele secretarului II în ambasada Coreii de Nord nu va fi emis un mandat de arestare întrucât persoana în cauză beneficiază de imunitate diplomatică, dar a precizat că 'procesul legal va avea loc' dacă oficialul companiei aeriene nord-coreene nu se prezintă la poliţie.

În ceea ce îl priveşte, ambasadorul nord-coreean la Kuala Lumpur a spus că nu se poate avea încredere în ancheta efectuată de partea malaeziană şi a cerut miercuri punerea în libertate a celor trei suspecţi arestaţi în acest caz.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI