Militarii au luat cu asalt şi o bază militară din apropiere, potrivit televiziunii de stat.

Aeroportul şi baza al-Ghazlani se află la graniţa de sud a Mosulului, pe malul vestic al fluviului Tigru.

Forţele irakiene, susţinute de SUA, au început duminică să avanseze spre aeroportul din Mosul, prima ţintă a ofensivei de eliberare a vestului oraşului aflat încă sub controlul organizaţiei teroriste Statul Islamic.

Oamenii legii au capturat mai multe sate şi o centrală electrică în primele ore ale ofensivei. Mai mulţi militanţi, inclusiv lunetişti, au fost ucişi, au anunţat autorităţile.

Peste 160.000 de oameni şi-au părăsit locuinţele din şi din jurul Mosulului.

Forţele guvernamentale au recucerit luna trecută estul oraşului, ultimul fief important al ISIS în Irak. Însă partea de vest, cu străzi înguste şi şerpuite, s-a dovedit o provocare mai mare.

Potrivit BBC, reducerea la minimum a numărului de victime civile şi evitarea recuceririi fiefului ISIS sunt considerate cheie pentru a recâştiga încrederea populaţiei din toată ţara.

Experţii avertizează că vestul Mosulului, deşi mai mic decât estul, este mai dens populat şi include cartiere considerate pro-ISIS.

La sfârşitul lunii ianuarie, ONU a afirmat că aproape jumătate dintre victimele de la Mosuul sunt civili. Cel puţin 1.096 au fost ucişi, iar 694 au fost răniţi în provincia Nineveh de la începutul lui octombrie.