Kievul propune eliminarea dreptului de veto al Rusiei la ONU în cazul deciziilor privind Ucraina

Kievul propune eliminarea dreptului de veto al Rusiei la ONU în cazul deciziilor privind Ucraina
Sursa: jurnal.md/Mediafax Foto: AP 22.02.2017 14:26
Ministrul ucrainean de Externe, Pavel Klimkin, a propus eliminarea dreptului de veto al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU în cazul deciziilor referitoare la situaţia din Ucraina, motivând că Moscova ar fi direct implicată în conflictul din regiunea Donbass, notează agenţia rusă Tass.

"Este necesar să reformăm de urgenţă Consiliul de Securitate pentru a elimina abuzul de dreptul de veto. Consiliul de Securitate ar trebui să aibă capabilitatea de a aborda în mod eficient conflictele sângeroase indiferent de posibila prezenţă a unui stat implicat în conflict la aceasta masă, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate", a declarat Klimkin.

Oficialul a mai adăugat că "nu mai este acceptabil ca paragraful 3 al articolului 27 din Carta (ONU), în speţă <<o parte implicată în dispută ar trebui să se abţină de la vot>>, să fie în continuare ignorat în mod flagrant. Este imperios necesar să fie introduse proceduri mai clare pentru a permite o implementare corespunzătoare a articolului".

Klimkin a mai spus că "agresiunea (rusă) împotriva Ucrainei vizează şi unitatea transatlantică şi Europeană ca elemente de bază ale securităţii globale".

Anterior, fostul ambasador rus la Naţiunile Unite, Vitali Churkin, decedat recent, declarase că orice iniţiativă care aduce atingere dreptului de veto al celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate este inacceptabilă pentru Rusia.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI