"Este necesar să reformăm de urgenţă Consiliul de Securitate pentru a elimina abuzul de dreptul de veto. Consiliul de Securitate ar trebui să aibă capabilitatea de a aborda în mod eficient conflictele sângeroase indiferent de posibila prezenţă a unui stat implicat în conflict la aceasta masă, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate", a declarat Klimkin.

Oficialul a mai adăugat că "nu mai este acceptabil ca paragraful 3 al articolului 27 din Carta (ONU), în speţă <<o parte implicată în dispută ar trebui să se abţină de la vot>>, să fie în continuare ignorat în mod flagrant. Este imperios necesar să fie introduse proceduri mai clare pentru a permite o implementare corespunzătoare a articolului".

Klimkin a mai spus că "agresiunea (rusă) împotriva Ucrainei vizează şi unitatea transatlantică şi Europeană ca elemente de bază ale securităţii globale".

Anterior, fostul ambasador rus la Naţiunile Unite, Vitali Churkin, decedat recent, declarase că orice iniţiativă care aduce atingere dreptului de veto al celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate este inacceptabilă pentru Rusia.