"Mişcările radicale precum gruparea Statul Islamic prosperă când oamenii îşi pierd încrederea în cei care sunt la putere, când oficialii profită de sărăcia oamenilor, când poliţia, în loc să protejeze, exploatează la rândul său şi când oportunităţile economice sunt acaparate de o minoritate', subliniază ONG-ul într-un raport al filialei sale britanice, intitulat 'Marea turnură: corupţia şi extremismul violent".

Transparency International notează de asemenea că grupări precum Statul Islamic şi Boko Haram se folosesc de corupţie pentru a recruta noi membri, prezentându-se ca o alternativă la autorităţile corupte.

"Combaterea corupţiei ar trebuie să fie prioritatea", se arată în raport, care mai notează că există "măsuri practice care pot fi luate la nivel diplomatic, cum ar fi refuzul acordării de vize sau îngheţarea activelor, pentru a lupta cu corupţia la nivelul elitelor".

ONG-ul subliniază astfel că "prezenţa a circa 50.000 de militari fantomă" în rândul armatei irakiene a avut drept consecinţă faptul că "nimeni nu s-a putut opune preluării controlului la Mosul de către SI şi că probleme similare au afectat lupta împotriva Boko Haram în Nigeria".

"Mai general, guvernele occidentale trebuie să-şi regândească în mod fundamental relaţiile cu cei ca Gaddafi, Al-Assad sau Maliki în viitor", afirmă Transparency International, principala organizaţie nonguvernamentală care luptă şi denunţă corupţia în lume.

"Prea multe guverne occidentale preferă să încerce să influenţeze sau să modereze comportamentul autocraţilor corupţi pe care îi consideră alternativă la instabilitate", notează raportul.

"Însă, în final, guvernele corupte nu fac decât să pună bazele unor viitoare crize de securitate", conform Transparency International.